90 milliárd kellene a kórházak adósságainak rendezésére

2014.06.25. 08:46

Szerdán a kormány elé kerül egy előterjesztés, ami számba veszi az Emmi valamennyi intézményének - köztük az egészségügyiek - tartozását.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a számlák rendezésére 100 milliárdos gyorssegély kellene, és ebből 90 milliárd forint az egészségügyre, de a tartozások rendezéséről egyelőre nincs szó. Feltehetően azért, mert mindössze 10 milliárd forint van az E-Alapban erre a célra.

A lap úgy tudja, hogy az államosított kórházak háromnegyede bajban van, mintegy 64 milliárd forintos, már lejárt adósságot halmoztak fel, nagyrészt a beszállítóknak tartoznak. A legeladósodottabb a főváros (3,5 milliárd), majd Pest megye (3 milliárd) és Bács-Kiskun megye jön (2,5 milliárd).

Kórházigazgatók szerint őszig nem húzható a kórházak finanszírozásának rendezése. Ugyanakkor Banai Péter, a nemzetgazdasági tárca államtitkára nemrégiben azt mondta, a kórházi adósságok szanálása legkorábban ősszel történhet meg, de arra egyetlen intézményvezető se számítson, hogy az adósságokat a kormány "csak úgy" kifizeti. Mint mondta, tarthatatlan, hogy miközben a kormány egyre több pénzt tesz az egészségügybe, a kórházak minden évben benyújtják a szanálásukról szóló számlát.