Judit
3 °C
7 °C

90 milliárd kellene a kórházak adósságainak rendezésére

2014.06.25. 08:46

Szerdán a kormány elé kerül egy előterjesztés, ami számba veszi az Emmi valamennyi intézményének - köztük az egészségügyiek - tartozását.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a számlák rendezésére 100 milliárdos gyorssegély kellene, és ebből 90 milliárd forint az egészségügyre, de a tartozások rendezéséről egyelőre nincs szó. Feltehetően azért, mert mindössze 10 milliárd forint van az E-Alapban erre a célra.

A lap úgy tudja, hogy az államosított kórházak háromnegyede bajban van, mintegy 64 milliárd forintos, már lejárt adósságot halmoztak fel, nagyrészt a beszállítóknak tartoznak. A legeladósodottabb a főváros (3,5 milliárd), majd Pest megye (3 milliárd) és Bács-Kiskun megye jön (2,5 milliárd).

Kórházigazgatók szerint őszig nem húzható a kórházak finanszírozásának rendezése. Ugyanakkor Banai Péter, a nemzetgazdasági tárca államtitkára nemrégiben azt mondta, a kórházi adósságok szanálása legkorábban ősszel történhet meg, de arra egyetlen intézményvezető se számítson, hogy az adósságokat a kormány "csak úgy" kifizeti. Mint mondta, tarthatatlan, hogy miközben a kormány egyre több pénzt tesz az egészségügybe, a kórházak minden évben benyújtják a szanálásukról szóló számlát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?