Ezt csinálja, ha döglött kecskét talál

2014.06.25. 11:03

Hétfő este írtunk arról, hogy olvasónk döglött kecskét talált a Római-parton, de hiába telefonálgatott, egy hatóság sem ajánlotta fel, hogy eltávolítja a tetemet a partról. Végül feladta, de a biztonság kedvéért mi is körbetelefonáltunk az ügyben, tényleg nem volt könnyű dió, de legalább kiderült, mi ilyenkor a teendő.

  • Katasztrófavédők: Ők csak élő állatokat mentenek – mondta nekünk Kisdi Márk Máté, a budapesti katasztrófavédők szóvivője, aki szerint van a tarsolyukban kútba esett ló, kerítéslécek közé szorult őzgida, elsodort, majd partra vergődött vaddisznó. Elvileg tetemeket is be lehet nekik jelenteni, ilyenkor „értesítik az illetékes szakhatóságot”, olvasónk arról panaszkodott, hogy nem vették fel a bejelentését.
  • Közterület-felügyelet: Olvasónk az ügyeleti számon nem tudta őket elérni, a portás azt mondta neki, hogy „ők nem utcaseprők”. Minket az óbudai közteresek az önkormányzathoz irányítottak a római-parti eset kapcsán.
  • Önkormányzat: A konkrét esetben Puskás Péter óbudai alpolgármester tőlünk értesült az esetről, annak ellenére, hogy olvasónk előző nap futott pár kört a helyi hatóságoknál az ügyben. Autóval és motorcsónakkal is kimentek megkeresni a tetemet, de nem találták. 

Mi tehát a teendő, ha legközelebb döglött kecskét találunk? Az önkormányzatot kell keresni (Óbudán például így), bár sok helyen emlegettek egy külsős céget is, akikkel sok fővárosi és agglomerációs önkormányzat kapcsolatban áll, Budapest környékén őket is lehet értesíteni.

Ha önnek is van érdekes veszélyes állatos vagy tetemes képe vagy története, ide küldheti el.