Így támogatja Semjén Zsolt a melegfelvonulást

2014.06.25. 18:05 Módosítva: 2014.06.25. 18:10
  • Július 5-én, 15:45-kor a Kossuth térről indul a Pride
  • Rekordszámú demonstrálót várnak
  • A Pride egy egyhetes fesztivál csúcspontja lesz
  • A KEHI a Szivárvány misszióra is rászállt
  • Ők is inkább a saját oldalukon jelentetik meg a dokumentumokat, nem adják át

Idén július 5-én lesz a budapesti melegfelvonulás, amit csak a közérthetőség miatt hívunk így, mert a szervezők a Budapest Pride Felvonulás nevet tartják jobbnak. A keddi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy ez az elnevezés az, ami tükrözi a kezdeményezésük befogadó jellegét.

A felvonulás ugyanis minden egyéb kisebbséggel is szolidaritást vállal, amellett, hogy a nemi identitás egész sorát képviseli. A Pride szervezői hangsúlyozták, hogy a kirekesztés egyéb formái ellen is küzdenek, így kezdeményezésük feminista, és antirasszista elveket is vall.

A tavalyi felvonuláson éppen ennek jegyében vett részt rekordszámú demonstráló. 2012-ről 2013-ra megduplázódott a résztvevők száma, és a rendezők idén további növekedést várnak.

Szerintük sokakat megmozgatnak majd a kormány melegellenes, diszkriminatív kijelentései is. Megemlítették Semjén Zsolt megszólalását, amelyben a melegek házasodásán értetlenkedett, és Kerényi Imrét, aki azon merengett, hogy a buzilobbi elfoglalta a színművészeti oktatást.

A Kossuth térről indulnak

A felvonulás idén a Kossuth térről indul háromnegyed háromkor, és a Városligetben ér véget egy közös piknikkel. A pontos útvonal még nem ismert, azt biztonsági okokból még nem hozzák nyilvánosságra. Annyi biztos, hogy idén is haladnak majd az Andrássy úton.

A szervezők ellentüntetésről egyelőre nem tudnak, de azt 72 órával korábban is be lehet jelenteni, így csak előtte derül ki, milyen óvintézkedésekre lesz szükség. Az valószínű, hogy idén is kordonok mögött vonul a tömeg.

A szervezők levélben hívták meg a közjogi méltóságokat, de eddig még senkitől nem kaptak visszajelzést.

A Pride egy egyhetes fesztivál csúcspontja lesz. A június 27-től július 6-ig tartó eseményen beszélgetések, kiállítások, koncertek, partik, sőt, jógafoglalkozások is lesznek.

Milanovich Dominika elmondta, hogy a fesztivál célja, hogy láthatóvá tegye ezt a közösséget. A magyarok a felmérések szerint nagyon kevés LMBTQ-tagot ismernek. Míg nálunk az emberek 16 százaléka mondta, hogy ismer meleget, az EU-ban ez a szám 36 százalék. Az elfogadást segíti, ha az embereknek személyes tapasztalatuk van a közösségről.

Felvonulást és programokat csak Budapesten szerveznek.

Itt is feltűnik Lázár János

A Pride-ot szervező Szivárvány misszió képviselője, Milanovich Dominika azt is elmondta, hogy szervezetük is kapott megkeresést a KEHI-től. Tavaly a Norvég alapnál nyert pénzből szervezték az Előbújás napi programjaikat, vetítésekkel, beszélgetésekkel, és olyan videókkal, amelyekben ismert emberek vállalják nemi identitásukat, bátorítva másokat is a coming outra.

A szervezet a Krétakörhöz, TASZ-hoz, és egyéb támogatott szervezetekhez hasonlóan nem tartja jogosnak a KEHI vizsgálatát. „A KEHI állami tulajdont ellenőrző osztálya írt levelet, de mivel a Norvég alap pénze nem állami pénz, ezért jogszerűtlennek tartjuk a vizsgálatukat.” – hangzott el. A szervezők szerint a vizsgálat a civil szervezetek ellehetetlenítésének része.

Mivel azonban a Szivárvány missziónak fontos a transzparencia, az program adatait, minden számlát, kimutatást felraknak a honlapjukra. Egyedül a jelenléti íveken feltüntetett neveket takarják ki, mivel abból következtethető a szereplők nemi identitása, ez pedig különleges adatnak minősül.

A szervezet 4 ezer eurót kapott a Norvég alaptól. A Pride-ot egyéb pályázati pénzekből, saját programjaik bevételéből és adományokból szervezik.