Távozik Rogán alpolgármestere

2014.06.25. 11:36 Módosítva: 2014.06.25. 12:36

A ciklus utolsó, rendkívüli ülésén távozik Puskás András, V. kerületi alpolgármester – írja a Város Szíve blog. Utódja Szentgyörgyvölgyi Péter lesz, akit a csütörtöki ülésen hívnak vissza a városüzemeltető cég éléről.

Az Eximbankhoz megy

Puskás András közleményt adott ki az ügyben, eszerint azért mond le alpolgármesteri tisztségéről, mert „a mai napon külügyminiszter úr aláírta kinevezésemet”. Mint írja, egy másik megtisztelő, vezetői posztra szóló felkérést fogadott el a kormányzat külgazdasági területén.

Az Index úgy tudja, hogy Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár az Eximbank vezérigazgató-helyettesének javasolta, de Puskás állításával szemben egyelőre hivatalosan még nem írták alá a kinevezését.

Puskás közleményében megjegyzi, hogy utódját, a Fidesz V. kerületi polgármester jelöltjét, Szentgyörgyvölgyi Pétert ő is jelölte erre a posztra, és támogatja őt. „Bízom benne, hogy ősszel a belvárosiak megválasztják polgármesterüknek” – írta.

Mi az az Eximbank?

Az export-import miatt Exim, egy száz százalékban állami tulajdonban álló bank, aminek az a feladata, hogy a magyar cégek külkereskedelmi értékesítését támogassa. A tulajdonosi jogokat a nemzetgazdasági miniszter gyakorolja, a vezérigazgató pedig Nátrán Roland.

Valami bűzlik?

A kerületi ellenzékhez közel álló, Város Szíve nevű blog szerint ugyanakkor Puskás távozásának köze lehet ahhoz, hogy Rogán Antal kerületi polgármester mellett Puskás Andrásnak is van a Pasa Parkban egy 120 millió forintot érő lakása. Puskás vagyonbevallásában szerepel egy 76 millió forintos, „nehezen megmagyarázható” magánszemélytől kapott kölcsön is. Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke Rogán és Puskán vagyonbevallásainak ügyében feljelentést tett.

Juhász: Puskás alpolgármestert is feljelentem!

A blog szerint „valami nagyon bűzlik a Belvárosban”, mert legalább három olyan ügyészségi nyomozásról, bírósági eljárásról lehet tudni, ami az önkormányzatot érinti. A Központi Főügyészség ismeretlen tettes elleni büntetőeljárásban nyomoz egy hatósági ügyben. A Fővárosi Főügyészség hivatali visszaélés gyanújával indított eljárást azután, hogy egy helyi vendéglátó azt állította, hogy a több millió forintos kenőpénzt akartak tőle kérni. A harmadik ügyet, ami ingatlancsalás miatt indul, pedig május óta tárgyalják a bíróságon.

A Város Szíve blog szerint szeptember óta Puskás lesz a harmadik, aki hirtelen távozik. Az első Rónaszéki László belvárosi jegyző volt, a második pedig a kerületi rendőrkapitány, Kőhalmi Zsolt. Mindkét esetben többhetes késéssel került nyilvánosságra az ügy.

MSZP: Példátlan az alpolgármester-váltás

Az MSZP V. kerületi elnöke, Steiner Pál közleményben reagált hírre, szerint soha ezelőtt nem fordult elő, hogy az önkormányzati választás előtt három hónappal alpolgármestert cseréljenek a kerületbe. A párt kerületi polgármesterjelöltje ezért felszólítja Rogán Antalt, hogy tájékoztassa a közvéleményt arról, hogy "van-e oksági összefüggés az elmúlt időszak sajtóhírei és az alpolgármester távozása között, valamint arról, hogy ki fogja vezetni októberig az önkormányzatot, hiszen a polgármester már évek óta alig jár be".

Mint megírtuk, Puskás utódja Szentgyörgyvölgyi Péter, a Fidesz V. kerületi polgármester jelöltje lesz.