Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

2012-ben minden kétszázadik ember volt drogfüggő

2014.06.26. 19:48

Az előző évhez képest 2012-ben sem csökkent érdemben a drogfogyasztás: nagyjából ugyanannyian, vagyis 243 millióan nyúltak kábítószerhez világszerte, és körülbelül a Föld minden kétszázadik lakója volt drogfüggő - derül ki az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) csütörtökön közzétett éves jelentéséből.

A hivatal arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a drogfogyasztók egészségére - különösen az injekcióhasználókéra és a HIV-fertőzöttekére. Az elmúlt években minden hatodik drogfüggőből csupán egynek volt lehetősége terápiára, 2012-ben kétszázezren haltak meg kábítószerek miatt.

Nő az amfetaminfogyasztás

A jelentésből kiderül, hogy az amfetaminok fogyasztása jelentősen, 34 millió használóra nőtt 2012-ben, és ezzel a szintetikus szerek második helyre kapaszkodtak fel a legelterjedtebb kábítószerek listáján. A hatóságok 144 tonna amfetamin alapú drogot vontak ki a forgalomból, nehézkes azonban a harc a hasonló kábítószerek ellen, mivel a gyártók mindig újabb összetételű anyagokat dobnak piacra.

178 millió fogyasztóval a marihuána számít a világ legelterjedtebb szerének, az előző évhez képest azonban összességében visszaesett a használata 2012-ben. A jelentés a cannabis amerikai és uruguayi részleges legalizálását azonban még nem vehette figyelembe.

Egyre több ópiumalapú, kevesebb a kokain

Az ópiumalapú anyagok termelésénél nagymértékű növekedést mutatott ki a világszervezet: az ópium világszerte legnagyobb előállítójának számító Afganisztánban 36 százalékkal 209 ezer hektárra nőtt a máktermelő terület, és átlagosan 16 millióan fogyasztottak ópiumot 2012-ben.

Ezzel szemben világszerte visszaesett a kokaintermelés: a szervezet adatai szerint a jelenlegi, 133 700 hektáros kokaültetvények számítanak az eddigi legalacsonyabb értéknek a termőterület kiterjedését tekintve. Dél-Amerikában ezzel párhuzamosan mind a kokainfogyasztás, mind a csempészet visszaesett.

A dizájnerdrogok és pszichotikus szerek eladásai azonban újból szárnyra kaptak, amit a jelentés azzal magyaráz, hogy az interneten viszonylag könnyű beszerezni az egyes, ártalmatlannak tűnő, de kábítószerként is használatos termékeket.