Varga Mihály az interneten olvasott egy cikket, azért küldte a NAV-ot az RTL-re

2014.06.26. 21:03
A miniszter szerint 23 milliárd forint még nagyvállalati beruházásoknál sem szokásos nagyságrend, amelyre nemcsak ő, hanem bárki felkapná a fejét. Varga ezzel indokolta az RTL Klub elleni vizsgálatot.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az RTL Klub 2011-es tranzakciójához kapcsolódó 23 milliárd forintos veszteségelhatárolása már az a nagyságrend, amelyre mindenki felkapja a fejét, és amelyre egy gazdasági miniszternek is illik odafigyelnie. Ezzel indokolta Varga az RTL Klub elleni vizsgálatot, majd azt is elmondta: az adózás rendjéről szóló törvény biztosította számára a jogalapot  a vizsgálat elrendeléséhez.

Ismertetése szerint egy konkrét ügyben rendelt el adóvizsgálatot: egy hírportálon értesült az RTL Klub 23 milliárd forintos veszteségelhatárolásáról egy 2011-es tranzakció miatt.

Ez már az a nagyságrend, amire mindenki felkapja a fejét, az említett cikk is úgy fogalmazott: megdöbbentő.

– mondta. 

Varga információi szerint a Magyar RTL Televízió Zrt. megvásárolt két kábelcéget, majd amikor lejárt a törvényben előírt egy év, saját németországi illetőségű anyavállalatának túladott ezeken. Hozzátette: az ügylet következtében papíron vesztesége keletkezett, emiatt nem fizet társasági adót, és úgy tűnik, reklámadót sem fog. Szerinte a 23 milliárd forint nem szokásos nagyságrend, még nagyvállalati beruházásoknál sem, és

Erre egy gazdasági miniszternek is illik odafigyelnie.

Szerinte nem fejlesztés vagy beruházás történt, hanem vétel, majd gyors eladás, és az ügyletnek olyan színezete van, mintha csupán az adókedvezmény megszerzése lett volna a cél, nem pedig a fejlesztés vagy a beruházás.

Varga azt sem zárja ki, hogy kiderül, minden szabályos és törvényes volt, és ha tényleg így van, akkor szerinte az RTL Klub nyugodtan állhat a vizsgálat elé. 

A miniszter a szerdai kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón jelentette be: arra utasította a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt,  haladéktalanul kezdjen felülvizsgálati eljárást az ügyben.