Az összes képviselő lemondott Orgoványban

2014.06.26. 13:19

Egy lakossági fórumon jelentette be Orgovány hat önkormányzati képviselője, hogy lemondanak mandátumokról, mivel úgy vélik, hogy a polgármester döntéseivel gazdasági összeomlás felé sodorta a Bács-Kiskun megyei települést.

A hat képviselő állítólag túl későn tudta meg, hogy mivel nem készült el határidőre a felhasználási elszámolás, az önkormányzatnak több mint 21 millió forint működési támogatást és kamatait kell visszafizetnie az államkincstárnak.

Gellért László, volt alpolgármester és képviselő a Baon.hu beszámolója szerint azt mondta a lakossági fórumon, hogy

ez volt az utolsó csepp a pohárban, de sajnos nem az egyetlen dolog, ami után azt mondtuk, hogy ehhez nem adjuk tovább a nevünket.

A problémák között említették, hogy a Lóczi Boglárka februárban azonnali hatállyal menesztette a jegyzőt, de a pénzügyi osztály két munkatársa is felmondott, azóta pedig a folyamatban lévő gazdasági és jogi ügyek intézése félbeszakadt.

Palásti Kovács Ágnes képviselő szerint

sok esetben kényszer alatt hoztunk döntéseket. A költségvetést el kell fogadni, különben működésképtelenné válik az önkormányzat – hallottuk nap mint nap. Ugyanez volt a helyzet a beszámoló, a zárszámadás elfogadásakor. Tudtuk, hogy a számokkal baj van, hogy a beszámolók szakmai háttere nem állja meg a helyét, mégis felemeltük a kezünket. Mert az embereknek számítottak a fizetésükre, a szociális segélyre, a lakástámogatásra. A zárszámadás elfogadásának négyszer futott neki a testület, végül öt feltétellel fogadta el. Sajnos egyik sem teljesült. Ezzel szemben a 21 millió forintos visszafizetési kötelezettséget kéthónapos késéssel tudatták velünk.

A lap megkereste a 3400 lakosú település Fidesz-KDNP-s polgármesterét, Lóczi Boglárkát is, aki azt mondta, nem olyan nehéz a helyzet, mint ahogy arról a lemondott képviselők beszélnek, és írásban reagál majd a történtekre.