Érvénytelen az ügyvédi kamarai választás néhány határozata

2014.06.26. 10:56

A Fővárosi Törvényszék a szavazatszámlálás szabályainak megsértése miatt csütörtökön megsemmisítette a Budapesti Ügyvédi Kamara februári választásának eredményeiről szóló határozatokat.

A köztestület február 21-ei tisztújító szavazásán az 5533 választásra jogosultból 2442-en jelentek meg, ami 44 százalékos részvételi arányt jelentett. Az ügyvédeknek az elnök mellett több mint száz másik tisztségre is szavazniuk kellett, így nem csoda, hogy a szavazólapokon lévő több százezer adat manuális feldolgozása öt napig tartott.

A politikai kampányokhoz hasonló korteskedéssel kísért választás során Réti László eddigi elnök újrázni tudott, ellenfele Dessewffy Alice volt.

Réti László, a kamara régi-új elnöke az Indexnek azt mondta: a félreértések elkerülése végett hangsúlyozni kell, a bíróság kimondta, hogy a kamara nem sértett törvényt, és a szavazás is szabályos volt.

Az bíróság kizárólag formai okokra hivatkozva semmisített meg néhány határozatot. A ítélet pontos következményeit Réti egyelőre nem tudta megmondani, de szerinte legsúlyosabb esetben is csak arról lehet szó, hogy az eredményt újra ki kell majd hirdetni.