Jenő
-2 °C
6 °C

Érvénytelen az ügyvédi kamarai választás néhány határozata

2014.06.26. 10:56

A Fővárosi Törvényszék a szavazatszámlálás szabályainak megsértése miatt csütörtökön megsemmisítette a Budapesti Ügyvédi Kamara februári választásának eredményeiről szóló határozatokat.

A köztestület február 21-ei tisztújító szavazásán az 5533 választásra jogosultból 2442-en jelentek meg, ami 44 százalékos részvételi arányt jelentett. Az ügyvédeknek az elnök mellett több mint száz másik tisztségre is szavazniuk kellett, így nem csoda, hogy a szavazólapokon lévő több százezer adat manuális feldolgozása öt napig tartott.

A politikai kampányokhoz hasonló korteskedéssel kísért választás során Réti László eddigi elnök újrázni tudott, ellenfele Dessewffy Alice volt.

Réti László, a kamara régi-új elnöke az Indexnek azt mondta: a félreértések elkerülése végett hangsúlyozni kell, a bíróság kimondta, hogy a kamara nem sértett törvényt, és a szavazás is szabályos volt.

Az bíróság kizárólag formai okokra hivatkozva semmisített meg néhány határozatot. A ítélet pontos következményeit Réti egyelőre nem tudta megmondani, de szerinte legsúlyosabb esetben is csak arról lehet szó, hogy az eredményt újra ki kell majd hirdetni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?