Közmeghallgatás: Rogán vs. Steiner

2014.06.26. 19:24

Közmeghallgatást tartott az V. kerületi önkormányzat az Erzsébet tér 4. szám alatti önkormányzati épületben. A 130 fő befogadására alkalmas terem már fél ötkor megtelt, az azután érkezőket már nem is tudták beengedni, legalább harminc ember a terem előtt állt. A nagy érdeklődés többek közt a Szabadság téren épülő német megszállási emlékmű miatt volt ekkora.

Részt vettek: Szentgyörgyvölgyi Péter, Jeneiné dr. Rubovszky Csilla, Varga Sándorné alpolgármesterek, Rogán Antal polgármester és dr. Selley Zoltán jegyző.

"A volt polgármestert különösen nagy szeretettel köszöntjük itt, mivel nyolc évig nem láttuk"- kezdte Rogán Steiner Pál, volt belvárosi polgármester láttán.

Először az írásban leadott kérdésekre válaszoltak - legalábbis azokra, amiknél a korábban már írásban megküldött választ nem tartottak elfogadhatónak a kérdést feltevők -, majd a helyben, írásban leadott, végül az élőben, szóban feltett kérdésekre válaszoltak.

Buszok, trolik, padok, megszállási emlékmű

Buszok, trolik, padok, utcai árusok, szabadtéri koncertek, szociális boltok árukínálata után Steiner Pál, egykori szocialista polgármester kapott szót, de Rogán hosszú bevezetőjében elmondta, ez nem valódi kérdés lesz, csak politikai nyilatkozat.

Rogán és Steiner a közmeghallgatáson

Steiner Pál azt mondta, Rogán feledékeny, mert 2006 és '10 között sokat találkoztak a belváros felújítása miatt. Hangos fújjolást kapott.

Majd rátért a lényegre: A Szabadság tér a békétlenség tere lett. Az emlékmű az ország és nemzetközi közvélemény ellenzését váltotta ki. "Maguk miatt!!" - kiabáljak be többen és hozzáteszik: "Vigyétek el az orosz emlékművet!!".

Steiner elmondta, hogy a helyi választási bizottság azt mondta, hogy nem tulajdonosi, önkormányzati kérdés a szobor ugye. Ezert kérdezi, miért kerté Lázár Rogántól a tulajdonosi hozzájárulást a szobor félállításához. Steiner szerint ezek alapján Rogán visszavonhatná a tulajdonosi hozzájárulást. Kovács M. Mária A numerus clausus és a zsidótörvények összefüggéséről című könyvét adta Rogánnak ajándékba.

Ezután Rogán következett: "Ez nem politikai fórum, még kampányidőszakban sem. Ennek van számtalan terepe, a kérdésekre majd válaszolnak a választók, eldöntik, mit gondolnak az ön négy évéről és az én nyolc évemről."

Aki bűnös, az bűnös

Az emlékmű kapcsán elmondta, ez az egyetlen dolog, aminek nyílt vitája volt. Megérti az érzelmeket, de az csúsztatás, ha valaki azt állítja, hogy ez az emlékmű nem mindenkinek akar emléket állítani. "Amikor a holokauszt áldozatainak emlékműveit felállítottuk mindig egyetértésben tettük, erről az emlékműről azt gondolom ez minden áldozat emlékműve, ebben megmarad a nézetkülönbségünk. Ez nem ment fel senkit, aki bűnös, az bűnös, de a szándékot is elvitatni az emlékmű állításánál, az túlzás. Lehet népszavazás is akár ebben az ügyben is, de októberben lesz is egy, úgy hívják, önkormányzati választás, majd eldöntik a választópolgárok" - érvelt.

Majd megkérte azokat, akiket csak ez érdekelt, az menjen ki, hogy beférjenek azok, akiket a kerület dolgai érdekelnek.