Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Norvég Alap: sikkasztásról beszél a kormány

2014.06.27. 10:45 Módosítva: 2014-06-27 11:35:42

A Norvég Alappal kapcsolatban Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára tartott sajtótájékoztatót. A fideszes politikus szerint nem elképzelhetetlen, hogy sikkasztás miatt tegyen feljelentést a magyar kormány.

Csepreghy elmondta:  nem az a baj, hogy norvég közpénzből kormányellenes tüntetést szerveznek – bár már ez is tág értelmezése a pénzek felhasználásának –, hanem hogy a támogatások felhasználásánál gyaníthatóan szervezett bűnözés folyik.

A sajtóban megjelent információk alapján – ami egy Ernst & Youngnál megrendelt vizsgálaton alapul – szerinte az mondható el , hogy a Norvég Alap forrásainak elosztásánál nem biztosított a bírálóbizottságok függetlensége, hogy ugyanazon szervezetek és személyek döntenek a támogatási pénzek elosztásáról, mint akik felhasználják azokat, hogy utólag nyúltak bele a pályázók pontszámaiba, mindenféle indoklás nélkül, és hogy sok esetben az alacsonyabb pontszámot elért szervezetek nyertek a magasabb pontszámot elértekkel szemben.

Így az Ernst & Young kritikái megegyeznek a kormány feltételezéseivel. Ezért a magyar kormány ma levelet írt az Ernst & Youngnak, amiben elkérte ezt a 2008– 2010-es időszakra vonatkozó kutatást. Vagy a teljes kutatási anyagot, vagy a Norvég Alap magyarországi tevékenységével, illetve a pénz elosztásával foglalkozó részt – mondta Csepreghy.

A helyettes államtitkár szerint a nyilvánosságra került kutatás új helyzetet teremt, hiszen a magyar kormány és a norvég fél június 12-i brüsszeli tárgyalásán a norvégok azt állították, hogy a Norvég Alap forrásainak magyarországi felhasználásával kapcsolatban semmiféle vizsgálat nem folyt még, ők ősszel terveznek egy ilyet, ezért kérik a magyar kormányt, hogy addig a saját vizsgálataikat állítsák le. A sajtóból azonban kiderült, hogy volt már ilyen vizsgálat, amit a norvég állam felkérésére készített az Ernst & Young.

A kérdésre, hogy milyen bűncselekmény ügyében születhet feljelentés, Csepreghy azt válaszolta: amennyiben a vádak beigazolódnak, akkor adott esetben a sikkasztás gyanúja állhat fent. A kutatás birtokában azonnal kezdeményezi a kormány a norvég kormánnyal való tárgyalást.

Csepreghy szerint a Norvég Alapból érkező támogatások nem karitatív pénzek, azokra bármely magyarországi civil szervezet pályázhat, így tehát közérdek, hogy hozzáférhetőségüket ellenőrizze a magyar kormány, és adott esetben lépéseket tegyen.

Azokat a kritikákat, hogy a norvég kormány pénzének magyarországi elosztásához semmi köze a magyar kormánynak, stand-up komédiának nevezte, és ahhoz hasonlította, mintha egy norvég turistát a Balaton partján kirabolnának, és az ügyben nem a balatonfüredi rendőrök járnának el, hanem az oslóiak.