Jenő
-2 °C
6 °C

Horn Gyula újabb szobrot kap Budapesten

2014.06.27. 13:22

Horn Gyula, a harmadik Magyar Köztársaság néhai miniszterelnöke harmadik szobrát avatják fel a jövő héten. Ez a harmadik ilyen alkotás, ha a  XIII. kerületi Újpest rakpart 11. falán tavaly szeptemberben leleplezett domborművet nem számoljuk. A XIII. kerület díszpolgárának ezúttal a Gyermek téri parkban állítanak egész alakos szobrot. 

A volt miniszterelnök  első mellszobrát  2013. október elején Marcaliban avatták fel az MSZP tagjai . A szobor állítását Suchman Tamás, a Horn-kormány privatizációs minisztere kezdeményezte a somogyi városban.


Nagyobb térképre váltás

Aztán szintén tavaly októberben, egy szombati napon újabb Horn Gyula-szobrot avatott a Horn Gyula Emlékpárt – az október 5-i marcali helyszín után ezúttal az MSZP Jókai utcai székházának aulájában. A szobor pontos másolata a Marcaliban felavatottnak, gyanús volt, hogy a székház pincéje tele van Horn Gyulával. Ez beigazolódni látszik.

Suchman Tamást akkor kérdésünkre, hogy hol lesz a következő Horn-szobor, azt mondta, nem tudja, de „Horn Gyula utcáról nemsokára lesz döntés". Bár ezt nyilvánvalóan a választási győzelmükbe vetett hit mondatta vele akkor, most úgy néz ki, mégiscsak lesz újabb szobor. Azt pedig már lehet tudni, hogy ezúttal nem mellszobrot, hanem egy egész alakos Horn-szobrot avatnak majd.

Horn Gyula 1994 és 1998 között a harmadik Magyar Köztársaság kormányfője, 1990 és 1998 között a párt elnöke volt. Életének 81. évében hunyt el. Az első Horn Gyula-emlékmű felavatásáról szeptemberben számoltunk be, a hosszas betegeskedés után június 19-én elhunyt politikus egykori lakóhelyének, a XIII. kerületi Újpest rakpart 11.-nek a falán kapott domborművet az önkormányzat jóvoltából.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?