Ödön
1 °C
11 °C

Íme egy bölcs fideszes törvényjavaslat

2014.06.27. 16:43
Egy fideszes törvénymódosítási javaslat a jelnyelvet is elismerné és az idegen nyelvhez hasonlóan pótlékkal díjazná azokat a közszolgákat, akik elsajátították a siketnémák nyelvét.

A fideszes Nyitrai Zsolt és a szintén fideszes, hallássérült Tapolczai Gergely parlamenti képviselők által benyújtott törvénymódosítás elismerné azokat a köztisztviselőket, akik elsajátították a siketnémák nyelvét, az úgynevezett magyar jelnyelvet. A törvénymódosítás lehetővé tenni, hogy a munkáltatók a magyar jelnyelvtudás után pótlékot fizessenek a közszolgálat tisztviselőknek, ha az a nyelvtudás a munkakörük ellátáshoz szükséges. 

A javasolt módosítás értelmében akkor járna pótlék, ha a jelnyelvi tudás a munkakör betöltéséhez szükséges. A kormánytisztviselők felsőfokú jelnyelvi vizsga esetén a nyelvpótlék 100 százalékára, középfokú vizsga meglétekor 60, míg alapfokú esetében 15 százalékára lennének jogosultak.

A közalkalmazottak esetében az előterjesztés az utóbbi, alapfokú kategóriában nem biztosítaná a pótlékot, és azoknak sem, akik nyelvtanári, tolmácsi vagy fordítói munkakörben dolgoznak.

A kormánytisztviselők esetében a módosítás lehetővé tenné azt is, hogy tanulmányi szerződés keretében a munkaadó pénzügyi támogatást nyújtson, de kiköti, hogy a nyelvvizsga megszerzése után a pótlék addig nem jár, amíg annak összege el nem éri a képzési támogatást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?