Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Orbán is megszólalt Juncker győzelme után

2014.06.27. 18:28
A magyar kormányfőt a kínos lengyel hangfelvételről is kérdezték Brüsszelben.

Megszólalt Orbán Viktor azok után, hogy a luxemburgi Jean-Cluade Junckert választották meg az Európai Bizottság új elnökévé. A magyar kormányfő reagáltásának azért van jelentősége, mert ő ellene volt Juncker jelölésének, sőt, azt hangoztatta, hogy mindenképpen meg kell akadályozni, hogy ő legyen Európa új ura. Ez láthatóan nem sikerült.

“A magyar álláspontot nem befolyásolták a számarányok, ha egyedül kellett volna akkor is ellene szavaztunk volna, mert azt gondolom, hogy Magyarországnak világos jelzést kell adnia, mely szerint nem járulunk hozzá, hogy a konszenzusra törekvés egyébként dicséretes szándékával átlépjük a szerződés kereteit" - mondta újságíróknak a csúcs helyszínén Orbán Viktor. 

A miniszterelnök szerint ha úgy érzik, hogy a szerződés keretei nem jók, akkor azt transzparens módon kell megvitatni és módosítani, nem a szerződés értelmezésével próbálkozva alakítani a szabályokon. Szerinte ez utóbbi hozzállás különösen a kis tagállamokat érinti rosszul, másodsorban pedig az utóbbi öt évben kellett volna ezzel foglalkozni, nem most.

Orbán úgy fogalmazott Juncker jelölése kapcsán, hogy “nem személyről, hanem a kialakult gyakorlat megváltoztatásáról" szavazott. "Sok habitusú ember került össze akik közt presztízsveszteség nélkül állhattam ki valami mellett" - magyarázta. Szerinte nem csorbítja a kiállás szükségességét az, hogy alulmaradt a szavazáson.

A sajtótájékoztatón egy újságíró rákérdezett arra, szóba került-e a kormányzati egyeztetésen aa kiszivárgott lengyel hangfelvétel, amelyen a lengyel olajipari vállalat vezetője azt mondta a paksi megállapodásról, hogy "Orbán leszopta Putyint". A kormányfő erre úgy reagált, hogy - idézzük - :

Nem merült fel a téma, de a magyar álláspont egészen világos, tehát ha alkoholt iszunk nem beszélünk, ha beszélünk nem iszunk alkoholt. Ha alkoholt iszunk és felveszik, az maga a katasztrófa.  • Vennék
  • Hírek