Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Orbán is megszólalt Juncker győzelme után

2014.06.27. 18:28
A magyar kormányfőt a kínos lengyel hangfelvételről is kérdezték Brüsszelben.

Megszólalt Orbán Viktor azok után, hogy a luxemburgi Jean-Cluade Junckert választották meg az Európai Bizottság új elnökévé. A magyar kormányfő reagáltásának azért van jelentősége, mert ő ellene volt Juncker jelölésének, sőt, azt hangoztatta, hogy mindenképpen meg kell akadályozni, hogy ő legyen Európa új ura. Ez láthatóan nem sikerült.

“A magyar álláspontot nem befolyásolták a számarányok, ha egyedül kellett volna akkor is ellene szavaztunk volna, mert azt gondolom, hogy Magyarországnak világos jelzést kell adnia, mely szerint nem járulunk hozzá, hogy a konszenzusra törekvés egyébként dicséretes szándékával átlépjük a szerződés kereteit" - mondta újságíróknak a csúcs helyszínén Orbán Viktor. 

A miniszterelnök szerint ha úgy érzik, hogy a szerződés keretei nem jók, akkor azt transzparens módon kell megvitatni és módosítani, nem a szerződés értelmezésével próbálkozva alakítani a szabályokon. Szerinte ez utóbbi hozzállás különösen a kis tagállamokat érinti rosszul, másodsorban pedig az utóbbi öt évben kellett volna ezzel foglalkozni, nem most.

Orbán úgy fogalmazott Juncker jelölése kapcsán, hogy “nem személyről, hanem a kialakult gyakorlat megváltoztatásáról" szavazott. "Sok habitusú ember került össze akik közt presztízsveszteség nélkül állhattam ki valami mellett" - magyarázta. Szerinte nem csorbítja a kiállás szükségességét az, hogy alulmaradt a szavazáson.

A sajtótájékoztatón egy újságíró rákérdezett arra, szóba került-e a kormányzati egyeztetésen aa kiszivárgott lengyel hangfelvétel, amelyen a lengyel olajipari vállalat vezetője azt mondta a paksi megállapodásról, hogy "Orbán leszopta Putyint". A kormányfő erre úgy reagált, hogy - idézzük - :

Nem merült fel a téma, de a magyar álláspont egészen világos, tehát ha alkoholt iszunk nem beszélünk, ha beszélünk nem iszunk alkoholt. Ha alkoholt iszunk és felveszik, az maga a katasztrófa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?