Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ugyanazt csinálja a magyar kormány, mint a norvégok

2014.06.27. 15:26

A Hungary Initiatives Foundation több, mint 800 ezer dollár értékű támogatást osztott szét számos Egyesült Államokban bejegyzett szervezet között az áprilisi országgyűlési, és a májusi EP választás előtt – írja az atlatszo.hu

A lap emlékeztet rá, hogy az Egyesült Államokban bejegyzett alapítványt 2012-ben alapították és Orbán Viktor miniszterelnök utasítására magyar közpénzből működtetik.

A ma már nem működő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 15 millió dollárt különített el az alapítvány kezdőtőkéjére, valamint adományozási célokra. Röviddel az alapítvány felállítása után a tulajdonosi jogokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól 50 évre átruházták a Miniszterelnöki Hivatalra. Azóta a kormány is elkülönít évente költségvetési forrásokat az amerikai alapítványnak.

Az atlatszo.hu nemrég közérdekű adatigénylés keretében kérte az alapítvány pénzügyi tevékenységéről a beszámolót. A Miniszterelnöki Hivatal ezt nem adta ki, de elküldött néhány anyagot, hogy bemutassa a pénzek elköltését. Ennek alapján írja a lap, hogy számos Fidesz-barát, Amerikában bejegyzett szervezet kapott jelentős mértékű támogatást.

A támogatottak között van a Hungarian American Coalition is, a szervezet 224 ezer dollárt adott az alapítvány kongresszusi gyakorlati programra. Az összeg a teljes 260 ezer dolláros programtámogatás első részlete volt.

Az atlatszo.hu felidézi, hogy nemrég a magyar kormány bírálta Norvégia és más országok kormányát, amiért szerintük beavatkozik a magyarországi belpolitikába azáltal, hogy pénzzel támogat olyan szervezeteket, amelyek állítólag közeli kapcsolatban vannak a Lehet Más a Politika párttal. Most pedig az derült ki, hogy a magyar kormánynak nem okoz lelkiismeret furdalást, ha magyar adófizetők pénzéből amerikai kongresszusi alkalmazottak bérét fizeti. A Hungarian American Coalition hirdetése magyar származásúak részére intéz felhívást Magyarországon, Szlovákiában, Amerikában, Romániában, Szerbiában, Horvátországban és Szlovéniában, hogy jelentkezzenek a gyakornoki programra. A reklám azt nem hirdeti, hogy maga a program (legalábbis részben) a magyar kormány finanszírozásával valósul meg - írja az atlatszo.hu.