Ugyanazt csinálja a magyar kormány, mint a norvégok

2014.06.27. 15:26

A Hungary Initiatives Foundation több, mint 800 ezer dollár értékű támogatást osztott szét számos Egyesült Államokban bejegyzett szervezet között az áprilisi országgyűlési, és a májusi EP választás előtt – írja az atlatszo.hu

A lap emlékeztet rá, hogy az Egyesült Államokban bejegyzett alapítványt 2012-ben alapították és Orbán Viktor miniszterelnök utasítására magyar közpénzből működtetik.

A ma már nem működő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 15 millió dollárt különített el az alapítvány kezdőtőkéjére, valamint adományozási célokra. Röviddel az alapítvány felállítása után a tulajdonosi jogokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól 50 évre átruházták a Miniszterelnöki Hivatalra. Azóta a kormány is elkülönít évente költségvetési forrásokat az amerikai alapítványnak.

Az atlatszo.hu nemrég közérdekű adatigénylés keretében kérte az alapítvány pénzügyi tevékenységéről a beszámolót. A Miniszterelnöki Hivatal ezt nem adta ki, de elküldött néhány anyagot, hogy bemutassa a pénzek elköltését. Ennek alapján írja a lap, hogy számos Fidesz-barát, Amerikában bejegyzett szervezet kapott jelentős mértékű támogatást.

A támogatottak között van a Hungarian American Coalition is, a szervezet 224 ezer dollárt adott az alapítvány kongresszusi gyakorlati programra. Az összeg a teljes 260 ezer dolláros programtámogatás első részlete volt.

Az atlatszo.hu felidézi, hogy nemrég a magyar kormány bírálta Norvégia és más országok kormányát, amiért szerintük beavatkozik a magyarországi belpolitikába azáltal, hogy pénzzel támogat olyan szervezeteket, amelyek állítólag közeli kapcsolatban vannak a Lehet Más a Politika párttal. Most pedig az derült ki, hogy a magyar kormánynak nem okoz lelkiismeret furdalást, ha magyar adófizetők pénzéből amerikai kongresszusi alkalmazottak bérét fizeti. A Hungarian American Coalition hirdetése magyar származásúak részére intéz felhívást Magyarországon, Szlovákiában, Amerikában, Romániában, Szerbiában, Horvátországban és Szlovéniában, hogy jelentkezzenek a gyakornoki programra. A reklám azt nem hirdeti, hogy maga a program (legalábbis részben) a magyar kormány finanszírozásával valósul meg - írja az atlatszo.hu.