Az MSZP közös baloldali jelölteket indítana Budapesten

2014.06.28. 12:35

Az MSZP közös jelöltek indítását javasolja a baloldali pártoknak Budapesten az önkormányzati választáson – jelentette be az ellenzéki párt fővárosi frakcióvezetője szombaton sajtótájékoztatón.

A győzelem stratégiája a teljes összefogás, a legjobb ajánlatot kell a budapestieknek tenni. A budapestiek többet érdemelnének, mint csak a Fidesz

– indokolta az MTI szerint a kezdeményezést Horváth Csaba. Hozzátette: ezért és a Fidesz által módosított választási törvény miatt javasolják a teljes összefogást.

23+297 hely a tét

Horváth Csaba szerint április 6. azt bizonyította, hogy győzni lehet Budapesten az összefogással, május 25. pedig azt, hogy a külön indulással csak veszíteni lehet.

Hozzátette: minden kerületben teljes összefogás kell, közös jelölt, közös lista, valamint közös főpolgármester-jelölt. A politikus azt javasolta, hogy a vitatott helyeken a közel azonos támogatottságú jelöltek között aláírásgyűjtéssel döntsenek. A főpolgármester- és a 23 kerületi polgármesterjelölt mellett 297 önkormányzati képviselői körzetben javasolnak közös jelölteket indítani.

Horváth Csaba véleménye szerint a május 25-ei európai parlamenti választás nem az egyetlen értékmérő, amely a megállapodás politikai alapjait rendezi. Az önkormányzatiság lényege a beágyazottság, valamint az, hogy a civil szervezetek támogatják-e a jelöltet – fejtette ki, fontosnak nevezte a szervezeti erőt és a kampányképességet is.

Az LMP nem közösködik

A főpolgármester-jelöltről Horváth Csaba azt mondta, az erről szóló tárgyalás, „hogy ne öltsön casting jelleget″, nem a nagy nyilvánosság előtt zajlik. Az elsődleges alkalmassági feltétel az, hogy az illető vállalja a jelöltséget – mondta, megjegyezve: ez a sajtóban megjelent emberek egyikéről sem derült még ki. Egy másik kérdésre elmondta, hogy Hunvald György volt VII. kerületi polgármesterének, a párt kerületi elnökének ügye nincs lezárva, nemcsak a bíróságon, hanem a jelöltségével kapcsolatban sem.

Az LMP továbbra sem közösködne, mint Szél Bernadett, a párt társelnöke írta, a párt legutóbbi kongresszusán egyértelmű döntést hozott, mely szerint sem Budapesten, sem a megyei jogú városokban nem indít közös képviselőjelöltet vagy polgármestert a jelenlegi parlamenti pártokkal. „Ehhez a döntéshez továbbra is tartjuk magunkat, mert mi arra kaptunk felhatalmazást tavasszal, hogy megújítsuk a politikát és nem arra, hogy pozíciókon marakodjunk″ – írták.

Az ügyben megkerestük a többi érintett pártot is, cikkünket frissíteni fogjuk reakciójukkal.