nonono

250 kilós medvét látott gombászás közben

2014.06.28. 13:35

Másfél hete látták először a nyomait Nógrádban és Hevesben, mostanra bizonyosodott be, hogy tényleg medve sertepertél a környéken – írja a Heol.hu. Istenmezején azt mondják helyiek, egy gombászó férfi már össze is akadt a medvével, de sértetlenül megúszta, mert motoron elmenekült, amikor meglátta.

Istenmezején már plakátolják a medveveszélyről szóló hirdetményt, miután az egyik nyomról kiderült, hogy egy 250 kilós hímtől származik (ezt Szilaspogony Kis-kő elnevezésű részén találták, 24x14 centiméteres egyébként). A medvék akár 60-80 kilométeres körzetben is mozoghatnak, akár 60 km/óra sebességgel, ezért az egész környék figyelmét felhívják a veszélyre.

A hirdetményben azt tanácsolják, hogy

  • lehetőleg legyünk többen az erdőben, beszélgetve, zajt keltve közlekedjünk
  • a hollók által jelzett részeket és az elhullott állat szagát árasztó részeket kerüljük
  • a sűrűbb fiatalosokban ne gombásszunk
  • ha találkozunk a medvével, ne provokáljuk, ne dobáljuk, ne nézzünk a szemébe, mert azt a támadás jelének érzékeli
  • futás és hátrafordulás nélkül, lassan kell visszahúzódni

A lap emlékeztet: a barnamedve tipikus mindenevő, szinte mindent képes megenni, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, rovar, kisemlős vagy szarvas méretű zsákmány. Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat eszik. Táplálék után kutatva előszeretettel ássa ki az üreglakó állatokat, például egereket, mormotákat, de a dögöt sem veti meg. De ne higgye ettől még, hogy minden mackós hír ilyen vérfagyasztó, nézze meg például a sziklamászó mexikói feketemedvét is, mielőtt bedől az előítéleteinek.