Mindenki nyugodjon meg, nem Magyar Bálint a Nagy Közös Ellenzéki Főpolgármester-jelölt

2014.06.30. 19:03 Módosítva: 2014.06.30. 20:28
Kulka János vagy Kovács Kálmán? Egy LMP-s civil vagy Somogyi Zoltán? Magyar György vagy Magyar Bálint? Beindult a baloldali főpolgármester-jelölti kaszting, itt az összes eddig bedobott név, akitől Tarlós retteghet!

Az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM tárgyalásain az elmúlt napokban újabb főpolgármester-jelölt neve került elő: Magyar Bálinté. Úgy tudjuk, a szocialisták mellett az egyik tárgyaló fél támogatja az SZDSZ volt oktatási miniszterének jelölését, de a harmadik fél még nem mondott igent Magyarra.

– ez nem máshol, mint a szocialisták ügyeiben történelmileg jártas Népszavában jelent meg, úgyhogy most már tényleg ki lehet jelenteni: beindult az igazi, hamisítatlan, és a hagyományoknak megfelelően roppant szórakoztató főpolgármester-kaszting a baloldalon. De még mielőtt Magyar Bálint esélyeiről mondanánk valamit – a cikk végén fogunk –, vegyük sorra, eddig milyen neveket dobtak be titokzatos, Név Nélkül Nyilatkozó Ellenzéki Források a sajtónak.

Magyar Bálint
Magyar Bálint
Fotó: MTI
  • Bajnai Gordon: Először tavaly a szocialisták győzködték azzqal, lépjen vissza Mesterházy javára, cserébe ő lehet a főpolgármester-jelölt. Később az elvesztett áprilisi választás után is bedobták a nevét, ő azonban többször is elmondta, nem érdekli a feladat. Meg egyébként is visszavonult a napi politikától.
  • Alföldi Róbert és Kulka János: A Népszabadság szerint a DK-ban merült fel az ő nevük még áprilisban, és korábban az Index is úgy értesült, Gyurcsány egy civilt, egy művészt képzelt el Tarlós kihívójaként. Alföldit meg is kérdeztük, de ő csak nevetett az ötleten. Kulka reakciójáról nincs információ.
  • Karácsony Gergely: Régóta pletykálják, hogy az Együtt-PM benne gondolkozik, ő és pártja pedig nem adott soha egyértelmű választ, így van-e. Szóval valószínű. Csak éppen az MSZP-t és a DK-t is meg kellene győzniük, ez pedig nem lesz egyszerű menet.
  • Horváth Csaba: Januárban fogadkozott az Indexnek, ő a jelölt és senki más, sőt még május végén is arról beszélt, alkalmasnak tartja magát közös főpolgármester-jelöltnek. Két hete viszont meggondolta magát és visszalépett.
  • Egy LMP-s civil: Molnár Zsoltnak a bukása előtti utolsó nagy ötlete az volt, hogy a baloldal pártjai lépjenek vissza egy LMP-s civil jelölt javára, mert a kiterjesztett összefogás szerinte már meg tudná verni a Fideszt Budapesten. Schiffer András és pártja elzárkózott az ötlettől, ahogy korábban is minden hasonló megkereséstől.
  • Bárándy Péter, Magyar György:   A két ügyvéd esetleges jelöltéségről a Magyar Nemzet is írt. A Medgyessy-kormány volt igazságügyminisztere alapítója a Haza és Haladás Egyesületnek is, akárcsak   Balázs Péter   volt külügyminiszter, akinek a nevét a Fidesz-közeli lap szintén bedobta. Magyar György egyébként az ATV-ben akkor arról beszélt, lehet, hogy Budapestnek most egy ügyvédre lenne szüksége.
  • Katona Kálmán: A 2006-os MDF-es főpolgármester-jelölt neve is több helyen megjelent már; úgy tudjuk, ő maga is puhatolózott az ellenzéki pártoknál.
  • Somogyi Zoltán: A Political Capitallel ismertté vált politológus, jelenleg ATV-s műsorvezető a Facebookon elismerte, tényleg győzködték politikusok, de abban nem volt egyértelmű, mit válaszolt nekik, vállalná-e. Mindenesetre az ATV műsorigazgatója, Németh Szilárd azt nyilatkozta az Indexnek, ha Somogyi esetleg nemet mond, van helyette egy remek stúdióasszisztensük is.
  • Tóth Zoltán: Somogyival egy körben dobta be a Népszabadság a választási szakértő, volt OVI-vezető nevét, akit saját magán kívül valószínűleg senki nem vesz komolyan. Még Gréczy Zsolt is sietett cáfolni, hogy Tóth a DK jelöltje lenne.
  • Magyar Bálint: És akkor elérkeztünk a volt oktatásügyi miniszterhez, aki az elmúlt egy évben ismét kifejezetten aktív lett a közéletben. Magyar polip - A posztkommunista maffiaállam címmel még egy könyvet szerkesztett a Fidesz kormányzásáról, a választás előtt pedig az ATV-n többször arról győzködte Kálmán Olgát, hogy most már nagyon, de nagyon össze kell fognia a baloldali pártoknak.

Ha tényleg közülük kellene választani, kire szavazna?

Megkerestük Szigetvári Viktort, az Együtt ügyvezető társelnökét, hogy kommentálja a Népszava információját. Szigetvári a következőket mondta Magyar Bálintról:

Ezt a felvetést nem hallottam, de minden olyan dolog árt, ami tiszteletreméltó személyeket hurcol meg ebben a folyamatban. Nekünk egyébként más személyi javaslatunk van.