A nyári szünet ellenére rendkívüli ülésnapot tart a parlament. Az őszi kisebbségi választásra készülve már ma határozhatnak a választási és a nemzetiségi törvény módosításáról, ehhez azonban négyötödös többség kell.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ülésnap a június 23-án elhunyt Hasznos Miklósra való megemlékezéssel kezdődik. Hasznos 1990-2002 között volt képviselő, 1997-ig a KDNP színeiben, majd függetlenként. 2004 után a Jobbikban politizált.

  • Ma két új képviselő is esküt tesz: a jobbikos Lukács László György a távozó Balczó Zoltán helyére lép az Országgyűlésben, miután Balczó Brüsszelben, az Európai Parlamentben folytatja. A DK-s Varju László frakció híján független képviselő lesz, ő a szintén az Európai Parlamentbe távozó Molnár Csaba mandátumát örökli meg.

  • Az azonnali kérdések és az interpellációk általában a napirend első pontjai között szoktak lenni, ma azonban három döntés is megelőzi őket. A nemzetiségi és a választási törvényt módosító javaslat rendkívüli napirendre vétele mellett két államközi (egy magyar-kuvaiti és egy magyar-német) egyezményről is dönteni kell.

  • A képviselőknek dönteniük kell, hogy még ma megtárgyalják és elfogadják-e a nemzetiségi és a választási törvény módosítását. A törvényjavaslatot a nemzetiségi bizottság nyújtotta be, és az őszi önkormányzati választásokhoz kapcsolódó nemzetiségi (kisebbségi) választások zavartalan lebonyolításához szükséges technikai részleteket tartalmazza. A sürgős napirendre vétel és a módosító javaslatok, bizottsági jelentések kizárásához el kell térni a házszabálytól. Ezt a jelen lévő képviselők négyötöde hagyhatja jóvá.

    A kivételes eljárásra azért van szükség, hogy októberig a választási szervek felkészülhessenek a változásokra. A legfontosabb, a kamupártok kiszűrését szolgáló módosítás szerint a nemzetiségi választáson csak három évnél hosszabb ideje aktív nemzetiségi szervezet vehetnének részt. Ezt a korlátozást azonban az indítvány szerint nem most, csak a következő nemzetiségi választás idején, 2019-ben alkalmaznák.

  • Az interpellációk után az oktatási törvények módosításának vitája és a zárószavazása következik. Ezután a pénzügyi törvények módosításáról szóló csomag, a sportfogadási csomag, a bankbiztonsági javaslat és a kormányzati szerkezetátalakításról szóló csomag következik. A két utóbbi törvény tárgyalásainak egyes pontjainál kétharmados többségre van szükség.

  • Az első napirend előtti felszólaló Sallai R. Benedek (ő az), aki be van oltva a külföldi tőke ellen. Az LMP-s politikus kifogásolja, hogy a kormány új stratégiai megállapodásokat kötne külföldi vállalatokkal a nyáron, ahogy az is, hogy megkönnyítenék a külföldi vállalatok adózását. SRB szerint ezzel a magyar kis-és középvállalkozásokat hozzák rossz helyzetbe és amúgy is szembe mennek az eddigi ígéretükkel. Az LMP-s politikus úgy látja, rossz irány a külföldi cégeket támogatni.  

  • Mégis fizetni fog az RTL?

    Nem tartozik szorosan a mai napirendhez, de fontos fejlemény, hogy ma felkerült a parlament honlapjára a reklámadóról szóló, nemrég elfogadott és kihirdetett, óriási vihart kavaró törvény módosítása. A törvény ellen, mely a médiacégeket a hirdetési bevételeik után külön is megadóztatja, szinte az összes kereskedelmi médiaszolgáltató tiltakozott. A döntés legfontosabb következményeként az RTL-Klub szakított korábbi, lényegében apolitikus hírszerkesztési stratégiájával: a csatorna esti híradóiban azóta rendszeressé váltak a kormánnyal szemben kritikus anyagok.

    Az L. Simon László fideszes képviselő által jegyzett friss módosító javaslat lényege, hogy a reklámadó fizetése alól – vélhetően jogalkotási hiba miatt – a kormányoldal szándéka ellenére mentesülő RTL-Klubot a kiskapu bezárásával adófizetésre kötelezzék. A javaslatot a kormányoldal kivételes eljárásban tárgyalná, a zárószavazás a pénteki ülésnapon lenne.

  • Tállai András államtitkár reagál SRB külfölditőke-ellenes kirohanásához. Az államtitkár az LMP-t bírálja, szerinte az ökopárt úgy támogatta volna a kkv-kat, hogy adót emelt volna. Ezzel szemben a Fidesz egy csomó kedvezményt adott a kisvállalkozóknak - legalábbis ezt magyarázta Tállai és nekiállt sorolni, mennyi minden jót tett a kormány.  

  • Tóth Csaba (MSZP) a Városliget miatt szólalt fel napirend előtt. Az ellenzéki politikusnak nem tetszik, hogy a liget többé nem lesz közpark, mert 99 évre ingyenes vagyonkezelésbe adnák egy vagyonkezelő cégnek, ami mostantól azt épít majd, amit akar, annyi fát vág ki, amennyit akar. A kormány a Városligetbe akarja vinni a Múzeumnegyedet és 120 ezer négyzetméternyi épületet húzna ott fel. Szerinte nem véletlen, hogy a civilek ki vannak akadva a tervezett beruházás ellen.  Tóth azt szeretné, ha a Városliget kiemelt közpark maradna. 

  • Rétvári Bence (KDNP) szerint nem igaz, amit Tóth Csaba mond. Sőt, arról beszél, hogy a Városliget megújul és több lesz a zöldterület aránya. Rétvári azt ígéri, több lesz a fű is. 

  • A jobbikos Mirkóczki Ádám a hétvégi tisztavatásról beszél. Nem tetszik neki, amit Orbán Viktor az eseményen mondott ("Erről a rendről álmodtunk 25 éve"). Szerinte Orbán vagy nincsen tisztában a közbiztonság állapotával, vagy hazudik. Megemlíti, hogy több millió forintot költöttek el arra, hogy kiderítsék, ki lopott el Orbán lányának esküvőjén mobiltelefonokat, miközben rengeteg a bűncselekmény. "Nem statisztikát kell javítani, hanem közbiztonságot" - mondja. 

  • Mirkóczkinak Kontrát Károly belügyi államtitkár válaszol. Szerinte a Fidesz-kormány több rendőrt vitt ki az utcára, a rendőrséget megtisztították, megvalósították az önfenntartó börtönöket. És persze visszautasította azt, amit Mirkóczki mondott. 

  • Vejkey Imre (KDNP) arról beszél, hogy a Szivárvány Alapítvány meghívta Semjén Zsoltot a Budapest Pride-ra. Vejkey szerint ők nem homofóbok, csak nem akarják, hogy a magánélet közügy legyen. Azt is mondja, hogy Ferenc pápa nem állt ki a melegek mellett. Van egy olyan érzésem, hogy Semjén nem lesz ott a Pride-on. Velkey szerint szexkultusz van, ahol csak a test és a matéria maradt. 

  • Rogán Antal a devizahitelesekről beszél. Szerinte most igazságot szolgáltattak a devizahiteleseknek, természetesen a Fidesz-kormány. Nem úgy, mint az előző kormányok, amelyek nem védték meg a hiteleseket. "Szó sem lehet olyan elévülésről, ami azt mondja, hogy a 2009 előtti követeléseket nem adják vissza" - mondja, utalva a törvényjavaslatukra. Ha a szerződés ma is él, akkor semmilyen elévülésről nem lehet beszélni - magyarázza. Azt szeretnék, ha karácsonyig nem maradna Magyarországon devizahitel. 

  • Eddig a devizahitelről, a közbiztonságról, a melegfelvonulásról, a Városligetről és a gonosz külföldi tőkéről volt szó. 

  • Morgolódott az ellenzék, amikor az eskütétel szövegét mondták. A jobbikos Lukács László György a távozó Balczó Zoltán helyére lépett, a DK-s Varju László az Európai Parlamentbe távozó Molnár Csaba mandátumát örökölte meg. Így most újra 199 képviselője van a Háznak.  

  • Kepli Lajos (Jobbik) a bányászatért aggódik. Szerinte Magyarországon fel kellene újból lendíteni a szénbányászatot. Mit tesz azért a kormány, hogy újra fellendüljön a bányászat, mit tesz a márkushegyi bánya megmentéséért? - kérdezi. Fónagy János államtitkár válaszolt, de ez Keplit nem elégítette ki, szerinte a bányák megmentéséhez a Jobbiknak kell kormányra kerülnie. 

    Kepli előtt a szocialista Tóth Bertalan a lengyel lehallgatási botrányról beszél az interpellációjában. A lengyel botrányból kiderült, hogy banánköztársaságként tekintenek Magyarországra - mondta. Szijjártó Péter államtitkár reagált Tóthra. Azt mondta: a lengyel olajtársaság egyik vezetőjétől hangzottak el a Magyarországra vonatkozó vélemények, nem politikusok szájából, ami szerinte nagy különbség. 

  • Lázár János miniszter reagált Sallai R. Benedek interpellációjára, az LMP-s politikus a vidékfejlesztésről kérdezett. Lázár szerint a kormány megpróbálja növelni a vidék helymegtartó szerepét. "Ma ez nincs így" - mondja, elismerve, hogy lakosságelvándorlás van. Lázár szerint úgy van értelme a vidéket fejleszteni, ha az EU-s pénzeket agrártámogatásra adják a "nagyoktól a kicsik felé". Lázár helyteleníti, hogy a földalap-pénzek 70 százaléka a nagyok felé vándorolt eddig. Lázár válaszát SRB nem tudja elfogadni, de azért köszöni. 

  • Hiszékeny Dezső (MSZP) azt kérdezi, miért ilyen drága a mobilparkolás Budapesten. A XIII. kerületben az önkormányzat évente 5 milliót fizetett a rendszerért, nem volt ügyfélpanasz. Júliustól azonban csak a nemzeti mobilfizető céggel lehet szerződni a szolgáltatásra, 87 millió forintért. Hiszékeny szerint érthetetlen, hogy miért kell 87 milliót fizetni valamiért, amit a piac ötmillió forintért nyújt.  

    Fónagy János államtitkár nem ért egyet azzal, hogy a nemzeti mobilparkolás drága lenne. Azt mondja, hogy az új rendszer egységes platformot biztosít, nem kell az önkormányzatnak külön-külön szerződést kötni parkolási társaságokkal, a viszonteladók száma viszont tovább bővül. Az új rendszerben szerinte az árazás transzparens.

    Hiszékeny nem hisz Fónagynak, a válaszát nem fogadja el. "Ha már én Hiszékeny vagyok, ne legyünk naivak" - mondja a szocialista polgármester.  

  • Szávay István (Jobbik) a Sciennet törzsvásárlói rendszerről beszél, arról, hogy a kliensek pénzeit befagyasztották a cég utáni nyomozás során. A politikus nem érti, miért nem juthatnak a kliensek a pénzükhöz. 

    Tállai András államtitkár a jogszabályokra hivatkozva azt mondja, hogy igazából ez az adóhatóság hatásköre, és mivel büntetőügyről van szó, csak az ügyészség adhat információkat ebben a témában. A nyomozás időtartama jelenleg is a törvényesen meghatározott időn belül van - mondja. 

  • Tóth Csaba (MSZP) azt kifogásolja, hogy pályázat nélkül juthatnak kaszinókoncessziókhoz a "megbízható" szerencsejáték-szervezők. Ez példa nélküli Európában. Az egyik ilyen szerencsés lehet a budapesti Las Vegas kaszinó (ez Andy Vajna érdekeltsége), míg a vesztes a Szerencsejáték Zrt., az állami céghez tartozó kaszinó elveszítheti a koncesszióját.

    Tállai András államtitkár szerint Tóth krokodilkönnyeket hullat a Szerencsejáték Zrt.-ért, hiszen éppen az MSZP akarta privatizálni az állami céget korábban. Nagyjából ennyiben ki is merül a válasza. 

  • De előtte 2 perc technikai szünetet tart a T. Ház.

  • De ugye Seszták Miklós nincs bent az ülésen. Az MSZP-s Lukács azért mondatná le a fejlesztési minisztert, mert - ahogy az Index feltárta - több száz olyan cég alapításában vett részt ügyvédként, amely cégek aztán eltűntek a cégtemetőben. 

    Fónagy János államtitkár válaszol. Seszták nem kíván lemondani, oka sincs, alapja sincs erre és szerinte Lukács rágalmaz - mondja Fónagy. 

  • A jobbikos Volner János Orbán Viktortól azt szeretné megkérdezni, hogy mikortól lesz itt jólét. Orbán nincs az ülésen, ezért Volner inkább megvárja a kormányfőt a kérdéssel, nem elégszik meg Lázár Jánossal - aki most válaszolni tudna. 

  • Sallai R. Benedek a "Földet a gazdáknak" programról beszélve azt mondja, az nem segíti a helyben maradását a gazdáknak. Bitay Márton Örs államtitkár nem ért vele egyet. 

  • Veresné Novák Katalin államtitkár és Selmeczi Gabriella együtt örültek mindannak, amit eddig a kormány csinált. 

  • A szocialista Szabó Sándor egy szegedi cégről beszélt, amelyik uniós pénzt nyert egy játszótér megépítésére, de a teljesítéssel szerinte nincs minden rendben. Ez a cég adja ki amúgy a Fidesz helyi lapját is. Lázár János válaszában elmondta: nem ismeri a részleteket, de természetesen kész kivizsgáltatni az esetet. Szabót meglepte ez a válasz, de örül neki. 

  • Novák Előd (Jobbik) azt kérdezi, miért védi az ügyészség "az MSZP politikusbűnözőit". Molnár Gyula ügyére utal, akit első-és másodfokon elítéltek, de végül a Kúria felmentett. A bíró korábban az MSZP egyik alkotmánybíró-jelöltje volt, Novák szerint Molnár ennek köszönhette felmetését. 

    Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettese azt mondta, eljárásjogilag az ügyészség megtette, amit meg tudott tenni.

  • Szél Bernadett (LMP) a Városliget beépítését hozta szóba, szerinte a Fidesz és a KDNP nem érti, mire van szüksége a budapesti embereknek. A politikus emlékeztet arra, hogy a városligeti projekt ahhoz a Papcsák Ferenc nevéhez köthető, akiből nem kértek az emberek. 

    Nagy István államtitkár szerint Szél elhamarkodottan és szélsőségesen beszél a városligeti fejlesztésekről. Nagy szerint a fejlesztés pontosan azt a célt szolgálja, hogy több ember menjen ki a ligetbe, mint ahányan most odajárnak. 

  • Legény Zsolt (MSZP) arról beszél, hogy a tejtermelőknek meg kell küzdeniük a kormányzat ámokfutásával, akárcsak az importtejjel. A politikus szerint a külföldi tejtermelők leigázzák majd a magyar piacot, ha megszűnik az importkvóta.  

    Nagy István államtitkár azt mondja, a kormány agrárpolitikájának fókuszában a kkv-k állnak, ezért alaptalan aggódni.