no

Hunvaldból nem lehet a VII. kerületi vezető

2014.07.01. 15:32 Módosítva: 2014.07.01. 17:11
Eltiltották a közügyek gyakorlásától Hunvald Györgyöt, a VII. kerület egykori szocialista polgármesterét, akit épp két hete választott újra kerületi elnökké a helyi MSZP. Hunvald ugyan nem mondta ki, de az ellenzéki pártok biztosak voltak benne, hogy ismét a polgármester-jelöltségre aspirál. A Kúria keddi harmadfokú ítélete előre megoldotta a vitát.

Le kell mondania az MSZP-s kerületi elnökségről és búcsút mondhat polgármester-jelölti reményeinek is Hunvald György.

A szocialisták korábbi erzsébetvárosi polgármesterét a Kúria keddi ítélete több évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Ez azt jelenti, hogy Hunvald nem élhet választójogával, és ő sem választható. Közügygyakorlásnak számít a választott párttisztség is.

Kedden a Kúria harmadfokon egy évre csökkentette Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselő, Erzsébetváros egykori polgármestere börtönbüntetését az erzsébetvárosi ingatlanpanamaként elhíresült büntetőperben. A döntés nem jelent valódi enyhítést, a bíróság ugyanis az eredeti ügycsoportról leválasztott néhányat, ezekben hozott most ítéletet, a többivel egy későbbi időpontban foglalkozik majd. A bíróság további egyrendbeli hivatali visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a volt polgármestert.

Így lett majdnem polgármester Hunvald 

Hunvaldot az MSZP az országgyűlési és az európai parlamenti választásokon elszenvedett vereségét követően lerendelt teljes, felmenő rendszerű tisztújítás során választotta meg a kerületi szervezet. A VII. kerületi szocialisták kétharmada szavazott a volt polgármesterre, akiről a kerületben közismert volt polgármesterségért indulna újra. A párt helyi szervezete az elmúlt hetekben is folyamatosan kampányolt Hunvald mellett.

MSZP-s megválasztásakor Szigetvári Viktor, az Együtt–PM társelnöke leszögezte, biztos benne, hogy pártja nem fogja támogatni Hunvaldot akkor sem, ha a Kúria felmentő ítéletet hoz az ügyében, Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője pedig korainak nevezte a Hunvald polgármester-jelölti indulásával kapcsolatos felvetéseket.

Úgy tudjuk, hogy a VII. kerületben a DK jelölhet majd polgármestert.

Hunvald nem is akar polgármester lenni

Hunvald György lemond és polgármesterjelöltként sem indul - adott ki közleményt az MSZP azután, hogy kiderült, Hunvald György nem lehet polgármesterjelölt sem. 

"A Kúria a mai napon jogerősen elítélte Hunvald Györgyöt. Bár őt a kerületi szervezet politikailag rehabilitálta azzal, hogy elnökké választotta, mégis úgy döntött: nem szeretne terhére lenni a társadalmi nyitást végrehajtó MSZP-nek. Ezért Hunvald György lemondott kerületi elnöki pozíciójáról és bejelentette, hogy polgármesterjelöltként sem indul az őszi önkormányzati választáson."

Szegeden folytatják a hunvaldozást

A Kúria ahogy feljebb említettük, elkülönített néhány ügyet, amelyet külön kell majd tárgyalni. Ezek közt van az ügyészség által hűtlen kezelésnek minősített - többek között Czibula Csabával, a Vállalkozók Pártja akkori elnökével a VII. kerületi önkormányzat által kötött tanácsadói szerződésekkel kapcsolatos - vád.

Ezeket együtt kell elbírálniHunvaldGyörgy és Weinek Leonárd volt szabad demokrata zuglói polgármester ügyével, amely első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) folyt. A hűtlen kezelés vádját megalapozó tanácsadói szerződések hasonló elvek alapján működtek, mint a lakáskiutalások rendszere. Alapvetően belső politikai megállapodás született arról, hogy kiket, milyen módon jutalmaznak olyan szerződésekkel, amelyek mögött nincs érdemi teljesítés – mondta Bajkai István, a VII. kerületi önkormányzat jogi képviselője.

A PKKB első fokon mindkét vádlottat felmentette bűncselekmény hiányában, de az ügyészség fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

A másodfokú eljárás a Szegedi Ítélőtáblán lesz, folytatólagosan elkövetett egyrendbeli hűtlen kezelés vádjával.

A Kúria indoklása szerint azért van szükség új eljárásra, mert a Szegedi Ítélőtábla előtt már folyt az alapügy másodfokú tárgyalása, amikor a PKKB-n megtörtént a vádemelés ugyanolyan cselekmény miatt, és ugyanezen okból a Kúriának sem volt módja egy eljárásban elbírálni ezeket az ügyeket.