Kehi: Nincs politikai nyomás

2014.07.01. 10:47 Módosítva: 2014.07.01. 11:05

Az elmúlt négy évben egyszer sem kaptam utasítást arra, hogy mit írjak le. Biztos furcsának hangzik ez kívülről, de az, hogy jelentéseink a kormánynak készülnek, és nem nyilvános, döntés-előkészítő anyagok, teszi igazán lehetővé, hogy mindenfajta befolyástól mentesen dolgozzunk, és jelentéseinkben az igazat írjuk le.

– mondta Gaál Szabolcs Barna, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) elnöke a Világgazdaság többnyire a Norvég Alappal kapcsolatos ellenőrzésre koncentráló interjújában.

Gaál Szabolcs Barna szerint „példa nélküli támadás” zajlik ellenük a vizsgálat kapcsán, amelynek elvégzésére a jogszabályok szerint egyértelműen jogosultak, és amelynek során csak közérdekből nyilvános adatokat kérnek be.

Arra a kérdésre, hogy mikorra zárulhatnak le a Norvég Alappal kapcsolatos vizsgálatok, a Kehi elnöke azt válaszolta: a hasonló volumenű vizsgálatok legalább három hónapot vesznek igénybe, de ez az adatok kiadásának függvényében még akár csúszhat is.

A Tilos Rádiót is vizsgálják

A Tilos Rádió hétfőn tette közzé a honlapján, hogy ők is megkapták a Kehi arra felszólító levelét, hogy a Norvég Civil Támogatási Alaptól kapott pályázati pénzeik teljes dokumentációját küldjék el részükre.

A Tilosnak más gondja is akad mostanában: június elején derült ki, hogy egy bírósági ítéletnek megfelelően minden rádiós adótornyot el kell költöztetni a Citadelláról, így az övéket is, amit ráadásul hamis bérleti szerződéssel üzemeltetett egy cég.