Ombudsmanhoz fordul a Kehi miatt a Transparency

2014.07.01. 17:36 Módosítva: 2017.01.12. 12:06

Nyílt levélben fordul az ombudsmanhoz a Transparency International, sérelmezve a norvég alap kapcsán indult Kehi-vizsgálatot. A korrupcióellenes szervezet indoklása szerint: 

"A KEHI eljárását politikailag motiváltnak, jogalap tekintetében pedig továbbra is vitathatónak tekintjük, a Transparency International Magyarország (TI) 2014. június 25-én átadta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (KEHI) a Norvég Civil Támogatási Alap működésének vizsgálatával összefüggésben kért iratokat.

Mielőtt ezt megtettük volna, megkértük a KEHI-t, hogy tisztázza eljárásának a jogi alapjait. Úgy véljük, hogy a KEHI érvelése továbbra sem mutat fel olyan, minden kétséget kizáró, egyértelmű jogi hivatkozási alapot, amely feljogosítaná a külföldi államtól származó és nem a magyar állam költségvetésén keresztül folyósított pénzek civil szervezetek által történő felhasználásának az ellenőrzésére."

Lázár János háborúja

Ahogy arról cikkeinkben beszámoltunk, Lázár János igyekezett a saját hatáskörébe vonni a norvég állam által folyosított norvég civil alap 4 milliárdos összegét. Miután ez nem sikerült LMP-s elfogultsággal vádolta meg a norvég civil alap kezelését végző magyar szervezetet, az Ökotárs alapítványt.

A norvég állam kiállt az Ökotárs mellett, amely szintén visszautasította a vádakat. Ennek hatására a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatot indított az Ökotárs ellen, továbbá olyan civilszervezeteknél, amelyek kaptak norvégalapos pénzt. Eddig főként azoknál a szervezeteknél járt a Kehi, amelyek szerepeltek a kormány feketelistáján.

A szervezetek álláspontja szerint a Kehi vizsgálata törvénytelen, mivel az csak állami pénzeket vizsgálhat, miközben ezt a pénzt Norvégia közvetlenül küldi a civilszervezeteknek.

A Kehi mint revolver

A Transparency levelében rámutatott, hogy a Kehi vizsgálata demokratikus értékeket hág át, és csak az erőfölénye miatt kénytelenek együttműködni velük:

Mivel a Norvég Civil Támogatási Alapból juttatott támogatások nem minősülnek sem költségvetési támogatásnak, sem az államháztartás központi alrendszeréből nyújtott más támogatásnak, továbbra is erősen vitatható, hogy a KEHI valóban jogosult-e ezen pénzek civil szervezetek által történő felhasználásának az ellenőrzésére.

Felvilágosítást kértünk arról is, hogy a KEHI-ellenőrzés során milyen jogorvoslati és panasztételi jogosultsággal rendelkezünk. A KEHI válaszlevele csak megerősítette a sejtésünket, miszerint senki nem ellenőrzi az ellenőrt. Aggályosnak tartjuk, hogy nem fordulhatunk a bírósághoz, ha sérelmesnek tartjuk a KEHI ellenőrzés elrendelését, és a KEHI megkérdőjelezhető hatáskörét sem vitathatjuk a bíróság előtt.

A KEHI-vel való együttműködésnek a TI számára nincs alternatívája, mert ennek hiányában a KEHI kezdeményezheti a NAV-nál az adószám felfüggesztését. Ha a NAV felfüggeszti az adószámunkat, akkor lehetetlenné válik a TI további működése.

 A Transparency korrupcióellenes képzést szervezett a norvégos pénzekből, írják levelükben.