Hiába hálálkodott a spanyoloknak, a lengyeleknek a jobbikos

2014.07.02. 18:12

Egy jobbikos képviselő megköszönte négy európai ország követségének, hogy nem támogatták a budapesti Pride felvonulást. Megkerestük a spanyol, lengyel, horvát és görög követséget, hogy megtudjuk, valóban tiltakozásul maradtak el a támogató nyilatkozataik. Kiderült, a jobbikos Mikóczki Ádám kicsit túlkombinálta a helyzetet.

A spanyolok szerint minden rendben van

A Jobbik köszön

Mirkóczki Ádám köszönetet mondott Spanyolországnak, Lengyelországnak, Horvátországnak és Görögországnak amiatt, hogy nem támogatják ezeket a rendezvényeket. Nemcsak Magyarország, Nyugat-Európa egyik legnagyobb problémája is a demográfiai válság, ennek ellenére vannak más országok, amelyek az ilyen viselkedésmintákat propagálják - mondta a jobbikos politikus.

Pozitívan nyilatkozott a budapesti melegfelvonulásról a spanyol követség. Tavaly adtak ki támogatónyilatkozatot, és munkatársuk szerint az akkori álláspontjuk változatlan. Nem jelzésértékű, hogy idén nem üdvözölték a fesztivált, mivel annak céljaival továbbra is egyetértenek. A követség a Jobbik nyilatkozatát nem kívánta kommentálni.

Mindez nem meglepő, hiszen az amúgy erősen katolikus Spanyolország melegjogi szempontból a világ legtoleránsabb országai közé tartozik. A társadalom 76 százaléka támogatja a házassághoz való jogukat. 2004-től a melegek házasodhatnak az országban, sőt, gyereket fogadhatnak örökbe.

A lengyelek még a megnyitóra is elmentek

A lengyeleknek semmi problémájuk sincs a Pride-dal, még a megnyitó ünnepségen is ott voltak, mondta megkeresésünkre Roman Kowalski lengyel nagykövet. A lengyel követség ugyanakkor nem lát olyan veszélyeket, amik a Pride-ra leselkednének, szerinte tavaly sem volt probléma a melegfelvonulás biztonságával. (Egyébként akkor sem adtak ki hasonló nyilatkozatot.)

A Jobbik Lengyelországnak is szóló köszönetnyilvánítását nem kommentálta a nagykövet.

A melegek lengyelországi helyzetét egyébként inkább az elutasítás jellemzi. 2004-ben és 2005-ben betiltották a varsói Pride-ot, de 2006-ban rekordszámú, húszezer résztvevővel tért vissza. Azóta ennél azonban kevesebben, tavaly például 8000-en vettek részt a melegfelvonuláson.

A Pew Research Center tavalyi kutatása szerint Lengyelországban a megkérdezettek fele elutasítja a homoszexualitást, és az Ipsos tavaly 16 országban végzett közvélemény-kutatása alapján a lengyelek is a legkevésbé toleránsak közé tartoztak. Lengyelország alkotmánya kizárja a melegházasságot, a házasságot a férfi és a nő kizárólagos kapcsolatának tekinti. Egyedülálló melegek ugyanakkor örökbe fogadhatnak gyerekeket.

Görögország nem tudta, hogy van ilyen szokás

A görög nagykövetség sajtóosztálya az Indexnek azt mondta, nem is tudtak arról, hogy követségek kiállnak a Pride mellett, őket nem kereste meg senki. Mivel Görögországban több városban is van felvonulás, nem tartják különös vagy elítélendő eseménynek a felvonulást.

Görögország mindazonáltal nem a melegek iránti toleranciájáról ismert. A homoszexualitást 1951-ben dekriminalizálták ugyan, de a beleegyezési korhatár máig magasabb a meleg és leszbikus, mint a heteroszexuális pároknál. Az állam csak az ellentétes nemű párok közötti élettársi kapcsolatot ismeri el, a melegek élettársi kapcsolatát nem. Az örökbefogadás sem megengedett.

Athénban ugyanakkor minden évben megrendezik az Pride-ot, sőt, 2012 óta Thessalonikinek is saját felvonulása van.

Nem könnyű a horvátországi melegeknek

Egyedül a horvát követség nem kommentálta a Jobbik nyilatkozatát, sajtósukat nem sikerült elérniük.

Az ILGA jogvédő szervezet szerint Horvátországban 2013-ban rosszabb volt a melegek helyzete, mint Magyarországon. Horvátországban az azonos nemű párok nem házasodhatnak és a legtöbb területen kevesebb jog illeti meg őket, mint a különnemű párokat. Nem regisztráltathatják az együttélésüket, nem házasodhatnak, nem jogosultak családi adókedvezményere, és nem fogadhatnak örökbe gyermeket.

2013 óta (a magyarhoz hasonlóan) a horvát alkotmány is tartalmaz olyan kitételt, ami szerint házasságot csak különnemű emberek köthetnek. 2009-ben az Európai Bizottság is foglalkozott olyan horvát tankönyvekkel, amelyek nem normálisnak mutatták be a homoszexualitást, és azt írták, hogy ez segíti elő az AIDS terjedését. Nem csak a horvát fővárosban, Zágrábban, hanem 2011 óta Splitben is tartanak Pride-ot. Zágrábban tavaly 15 ezren vettek részt a felvonuláson.

A magyar meleghelyzet elég rossz a Jobbik nélkül is

A magyarországi melegeknek és leszbikusoknak a törvény előtti egyenjogúság szempontjából alig jobbak a kilátásaik, mint Európa utolsó diktatúrájában, Fehéroroszországban élő LMBT-közösség tagjainak, írtuk tavalyi cikkünkben. Mindkét állam azon kevés európai országok közé tartozik, ahol az alkotmány a házasságot egy férfi és egy nő közötti kapcsolatra korlátozza. Magyarország annyiban emberségesebb, hogy nálunk legalább a regisztrált éllettársi kapcsolat engedélyezett.