Magyar cégek lobbistái lesznek a nagykövetek

2014.07.02. 13:15
Nagy váltás lesz a nyáron a magyar diplomáciai képviseletek vezetői körében. Legalább 40 nagykövet mandátuma lejár, helyükre új embereket neveznek ki. A nagyköveteknek ezentúl a magyar gazdasági érdekekért, sőt konkrét cégek beruházásaiért is lobbizniuk kell.

Az Index információi szerint még a nyár folyamán lecserélhetik a magyar külképviseletek vezetőinek közel harmadát. A 130 közül idén mintegy 40 képviselet vezetőjének mandátuma jár le. A személycserék többsége szeptemberig megtörténhet.

Úgy tudjuk, a legtöbb helyen új kinevezett lesz, miután jó néhány diplomatát kifejezetten azért hívnak haza, mert a tárcánál elégedetlenek voltak a teljesítményükkel. Az eddigi gárdából néhányan azonban továbbra is nagykövetként kerülhetnek majd új állomáshelyre, a jelenlegi kijevi nagykövet például egy arab országban dolgozhat tovább.

Az új nagykövetekkel szemben már az átszervezett tárca által felállított kívánalmak lesznek érvényben. A kormányátalakítás során a külügy kiegészült az eddig a Miniszterelnökség keretein belül működő külgazdasági államtitkársággal. Navracsics Tibor miniszter mellett így a Szijjártó Péter államtitkár vezette részlegnek is komoly beleszólása lesz a diplomaták kiválasztásába és tevékenységi körük átszabásába.

Szijjártó Péter javaslatára került a tárcához Szabó László, a Teva Gyógyszergyár Zrt. eddigi vezérigazgatója. A piaci szektorból átcsábított új államtitkár feladata kifejezetten az lesz, hogy próbálja meg gazdasági szempontok alapján átszervezni a magyar külképviseletek munkáját.

A nagyköveteknek a klasszikus diplomáciai feladatok mellett a magyar cégek üzletkötéseit és gazdasági kapcsolatok bővülését is támogatniuk kell a jövőben.

A tárcánál folyó átalakítások a jelek szerint komoly feszültségeket gerjesztenek az apparátuson belül. A Népszabadság kedden arról írt, hogy sokan úgy értelmezik a helyzetet, hogy Navracsics és Szijjártó emberei teljes egészében elfoglalják a minisztériumot, és kiszorítják az előző külügyminiszter, Martonyi János csapatát. A lap szerint a Fidesz holdudvarán belül generációváltás zajlik éppen, a hatszáz fős tárcánál közel kétszáz új belépőt adtak ki a Miniszterelnökségtől és a KIM-ből érkező csapatnak.