Néhány jó tanács mobilparkoláshoz

2014.07.02. 07:42 Módosítva: 2014.07.02. 08:11
  1. Ezentúl mindenhol a 763-as kezdetű számokkal indítson sms-parkolást.
  2. Ha a telefonján elmentette néhány parkolási zóna telefonszámát, csak a számok első három számjegyét írja át 763-ra. A többi szám, a parkolási zónák négyjegyű számai nem változnak.
  3. Fizethet a parkolásért telefonhívással vagy mobilappon keresztül, és továbbra is megvan a lehetősége arra, hogy aprópénzt dobáljon be a parkolóautomatába. 
  4. Ha nem kap visszaigazoló sms-t vagy olyan sms jön, hogy a mobilparkolás átmenetileg nem érhető el, más módon (aprópénz, telefonhívás, mobilapp) indítson el parkolást, mert meg fogják büntetni. 
  5. A 810-es kezdetű számokkal már nem érdemes próbálkozni. Aki ezen keresztül indít sms-parkolást, azt megbüntetik.
  6. Akit az EME Zrt. 810-es kezdetű számaival indított parkolása miatt július 1-jén megbüntettek, az az EME Zrt.-t perelheti. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. szerint ugyanis az EME július elsején már nem volt jogosult a parkolási szolgáltatásra.
  7. Akinek eddig az EME Zrt.-nél feltöltött egyenlege volt, az se parkoljon már ezzel. A bennragadt egyenleget fel lehet használni más, nem közterületi mobilparkolási szolgáltatásra (például parkolóházban), vagy vissza kell kérni a pénzt az EME-től. Ha a felhasználó levélben kéri az EME-t a pénz visszafizetésére, a cégnek a megkötött szerződése szerint vissza kell utalni azt.
  8. Nézze meg, hogy szolgáltatója milyen kényelmi vagy tranzakciós díjat számít fel az sms-parkolásért. Minden szolgáltatónak parkolásonként 40 forintot kell befizetnie a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nek, ennek megfelelően árazták be a szolgáltatók a tranzakciós díjakat. A Telekomnál ezért parkolásonként 75 forintot, a Telenornál 99 forintot, a Vodafone-nál 115 forintot vonnak le. A két kisebb mobilfizetési szolgáltató (MPark, Evopay) is használható már az ország össze közterületi parkolójában. Az MParknál a parkolási zóna ingyenes hívószámának hívásával lehet elindítani a parkolást. Itt 40-40 forintot számítanak fel a parkolás elindításáért és leállításáért. Az Evopay 75 forintot számol fel az sms-ért és a vezetékes hívószám hívásával indítható parkolásért.
  9. Nem jár sokkal olcsóbban akkor sem, ha közvetlenül a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-n keresztül intézi a parkolást. Ekkor 50 forintos kényelmi díjat számítanak fel. Az ő rendszerük ráadásul elég macerás. A rendszámát először regisztrálnia kell. A parkolást úgy indíthatja el, hogy a +36 30 344 4805 számra elküldi a zóna számát és a rendszámát. A leállításhoz egy másik számra, a +36 30 344 4806-ra kell elküldeni a STOP szót.  
  10. A kényelmi díjat valamelyest csökkentheti, ha okostelefonján letölti valamelyik szolgáltató mobilappját a parkoláshoz. Ezekhez előre be kell fizetni egy keretet, majd a parkolási díjakat innen vonják le. A Barionon keresztül indított parkolásért például július elsejétől visszavonásig nem számítanak fel plusz díjat. Az Evopay (.pdf) viszont ugyanúgy 75 forint kényelmi díjat számláz a mobilappon keresztül indított parkolásért is, mint az sms-ért.