Saját Tasnádi ügynököt fogott a Jobbik

2014.07.03. 11:30
A Jobbik azonnali hatállyal megszüntette a párt komlói elnökének párttagságát, miután a Magyar Nemzet adatokat talált arról, hogy a helyi politikus III/III-as besúgó volt. Tasnádi László – neve véletlenül megegyezik a napokban állambiztonsági múltjával leleplezett belügyi államtitkáréval – a kellemetlen adatokat kifelejtette az életrajzából.

Novák Előd szerint példamutatóan viselkedett a Jobbik, amikor azonnali hatállyal kizárta soraiból Tasnádi Lászlót. A párt alelnöke szerint a jobbikos Tasnádi László nem tölt ugyan be olyan magas tisztséget, mint a napokban III/II-es múltja miatt megismert névrokona, de egykori ügynökök a Jobbikban egyszerű tagok sem lehetnek.

A Jobbik a napokban közleményben követelte a Belügyminisztérium jelenlegi rendészeti államtitkára leváltását, sőt Áder János köztársasági elnökhöz is fordult, hogy kiderüljön: az államfő tudott-e az általa kinevezett államtitkár III/II-es múltjáról.

jobbik
Fotó: szarvas

A Magyar Nemzet szerdán a hódmezővásárhelyi történeti levéltár tanulmánya alapján kereste meg a pártot, hogy ők mit szólnak ahhoz, hogy nekik is van egy ügynökük.

Novák csütörtökön azt mondta, hogy miután a lap megkereste a beszervezési dokumentummal, amely egy nem kereshető több százoldalas PDF-formátumú tanulmányban szerepelt, és azt bizonyította, hogy a párt komlói elnöke és önkormányzati képviselője III/III-as ügynök volt, azonnal felhívta Tasnádit. Az alelnök szerint Tasnádi még a telefon beszélgetés során is igyekezett tagadni, hogy kapcsolatban állt az állambiztonsági szervekkel, de „néhány keresztkérdés után megtört”, és azt is bevallotta, hogy ügynökként jelentéseket adott környezetéről.

A Magyar Nemzetben közölt adatok szerint Tasnádi László 1977 és 1985 között dolgozott besúgóként. Előfelvételis egyetemi hallgatóként Hódmezővásárhelyen töltötte 1976–1977-ben a sorkatonai szolgálatát, a leszerelés előtt néhány nappal, 1977. július 25-én szervezték be. Karsai György fedőnéven a Belügyminisztérium III. (Állambiztonsági) Főcsoportfőnökségének III/III. (Belső Reakciót Elhárító) Csoportfőnöksége titkos megbízottja volt. Azon belül a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Állambiztonsági Szervének dolgozott, amelyet akkoriban Molnár István alezredes, a főkapitány állambiztonsági helyettese irányított. Tasnádi László egyébként a József Attila Tudományegyetem (ma Szegedi Tudományegyetem) Bölcsészettudományi Karán szerzett 1982-ben történelem-orosz-Kelet-Európa története speciális képzés szakon középiskolai tanári diplomát.

Novák szerint nem volt szükség a kizárási procedúra véghez vitelére, mert a párt alapszabálya kimondja, hogy nem lehet III/III-as múltú tagja a pártnak, a párttagság pedig azonnal megszűnik, ha kiderül, hogy valótlan adatokat adta meg a felvételkor.