Új Ikarusok állnak forgalomba Budapesten

2014.07.03. 20:52

A korábbi három után tizenöt vadonatúj, Magyarországon összeszerelt Ikarus autóbusz áll majd forgalomba Budapesten, így több mint tíz év után újra új Ikarusok kerülhetnek a fővárosi közlekedésbe. Az Ikarus V127 típusú buszok alacsony padlósak, tizenkét méter hosszúak, és korszerű, a legszigorúbb károsanyag-kibocsátási normáknak is megfelelő dízelmotorok hajtják őket, írja a BKV.

A buszok vételára 52 millió forint, ami további összesen 3,5 millió forintos anyagbeszerzési (festék, akkumulátor, gumi, stb) és körülbelül 2,5 millió forint értékű összeszerelési és fényezési költséggel egészül ki.

A BKV a kedvező beszerzési árat a kísérleti, ún. PKD-konstrukcióval magyarázza, amelynek lényege, hogy a Magyar Autóbuszgyártó csak a jármű karosszériáját gyártja le, az összeszerelést, a fényezést és a belső tér kialakítását pedig a BKV végzi majd. A BKV szerint ezzel a módszerrel költséghatékonyabban készülnek el az új buszok egy komplett jármű vásárlásához képest, a jármű kialakítását pedig kifejezetten a budapesti utasigényekre szabhatják.

A BKV közleményéből kiderül, hogy Tarlós István főpolgármesternek határozott elvárása a BKK-val szemben a fővárosi buszflotta fejlesztése és megújítása. A BKK és a BKV célja, hogy 2018-ra már csak korszerű, alacsonypadlós, környezetkímélő autóbuszok közlekedjenek a budapesti utakon, a régi és költségesen üzemeltethető régi járművek helyett.