A melegeknél csak a romákkal dolgoznánk kevésbé

2014.07.04. 13:44
  • Felmérték, hogy kikkel dolgoznának szívesen a magyarok
  • Legszívesebben senkivel, a magyar munkavállaló nem nagyon elfogadó
  • Ha mégis, akkor inkább legyen nő a munkatárs
  • A legkevésbé a roma, vagy meleg kollégákkal lennénk egy légtérben
  • A zsidókkal és a testi fogyatékosokkal sem szívesen dolgozunk együtt
  • Pedig a nyitott munkahely üzletileg sikeresebb
  • A fiatal generáció már nem így képzeli álmai munkahelyét

A magyar munkavállalók fele találkozott már diszkriminációval, derült ki abból a felmérésből, amit a Nyitottak vagyunk kezdeményezés készíttetett. A helyzet rosszabb az európainál, mivel ez az arány Nyugat-Európában csak 35 százalék.

Az egyes csoportokra kérdezve kiderült, hogy a magyar munkaerő még a nőkkel a legelfogadóbb. A legkevésbé pedig romákkal dolgoznánk együtt. A táblázatból látható, hogy 23 százalékunk egyáltalán nem tudja elképzelni, hogy nővel dolgozzon együtt, 51 százalékunk pedig nem látna szívesen női főnököt a munkahelyén.

A romák esetében: 42 százalék nem dolgozna velük, főnökként pedig 54 százalékuk nem tudja a romákat elképzelni.

Egy szinten vannak a testi fogyatékosok és a zsidók – igaz, a munkavállalók inkább egy testi fogyatékost választanának főnöküknek, mint egy zsidót.

A romákkal hasonlóan mostoha a megítélése az LMBTQ csoport képviselőinek. 41 százalékunk egyáltalán nem dolgozna velük. A magyarok a legkevésbé egy meleg főnök vezetése alatt dolgoznának: 56 százalékuk nem dolgozna ilyen helyen, akkor inkább már legyen roma, testi fogyatékos, zsidó, vagy akár nő a vezetőjük.

Az elfogadó cég jobban tejesít

Mi a nyitott cég?

Munkatársaikat csak tetteik és teljesítményük alapján ítélik meg. Tekintet nélkül nemre, életkorra, szexuális identitásra, nemzeti, etnikai hovatartozásra, politikai vagy vallási meggyőződésre. 

A válaszadó 67 százaléka mondta, hogy nyitott munkahelyen dolgozik, azaz minden harmadik magyar dolgozik olyan helyen, amely valamilyen szempontból diszkriminálja a dolgozóit. A felmérést bemutató sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a nyitottság nem csak emberi jogi szempontból fontos, hanem mert így a cég jobban működik, az elfogadás üzletileg is megéri.

A nyitott munkahelyen dolgozók ezen túl, illetve ezzel összefüggésben boldogabbak, és jobban szeretik munkahelyüket.

Pozitív híreink következnek

A statisztikák borongós hangulatát enyhítheti, hogy a diákok 83 százaléka válaszolta, hogy szeretne nyitott munkahelyen dolgozni, azaz elfogadó attitűddel rendelkezik.

Ha Ön történetesen testi fogyatékos zsidó-roma, és leszbikus nő lenne, akkor érdemes olyan munkahelyen próbálkoznia, ahol főnöke magasan kvalifikált nő. A kimutatás szerint ugyanis ez a két csoport a leginkább elfogadó.

A neten kérdezték a munkavállalókat

A kimutatást netes kérdőívekkel készítették, mondták el a munkát végző Gemius munkatársai. Az eredmény a 15 éves korosztályon felül reprezentatívnak tekinthető.

Elhangzott ugyanakkor, hogy torzíthatja az eredményt, hogy a neten a magasabban kvalifikált réteg érhető el. A teljes népességre vetítve ezért a számok rosszabbak is lehetnek.

A Pride-on egyre többen lesznek

A Pride kapcsán 2013-ban indult, Nyitottak vagyunk nevű kezdeményezésnek mindenesetre egyre több tagja van. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy már 400 feletti cég csatlakozott, vállalva, hogy munkatársait csak tetteik és teljesítményük alapján ítélik meg.

A Nyitottak vagyunk kezdeményezés szervezői szerint a most szombati felvonuláson várhatóan többen lesznek, mint a tavalyi, rekordot hozó meneten.