Lépfenefertőzés van Tiszafüreden

2014.07.04. 07:46 Módosítva: 2014.07.04. 16:33

Több ember is lépfenegyanús tünetekkel betegedett meg Tiszafüreden az Atv.hu értesülései szerint. Az illegálisan vágott szarvasmarhákból származó fertőzés feltehetően a közétkeztetésbe is bekerült, az Origo információi szerint a húst feldolgozó cég is tudta, hogy ellenőrizetlen termékből főz az iskolásoknak és időseknek.

Az ÁNTSZ közleménye szerint a betegséget illegálisan levágott, beteg szarvasmarhák húsa  okozta. Az állatokról a tulajdonosuk tudta, hogy beteg, de nem szólt az állat-egészségügyi hatóságnak, hanem levágta a marhákat, majd a húsukat eladta. A Nébih Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának vizsgálata a helyszínen még fellelhető fagyasztott húsból kimutatta a lépfene baktériumot.

Az illegálisan levágott állatok húsának egy része családi felhasználásra került, a másik részét a több konyhát is üzemeltető Füredi Hableány Bt.-hez szállították, és rajtuk keresztül kerülhetett be a közétkeztetésbe a hús. Az önkormányzat azonnali hatállyal felmondta a nyári szünidőre, 88 gyerek étkeztetésére kötött szerződést a céggel, miután kiderült, a diákok is fogyaszthattak a fertőzött húsból.

Pintér Erika, Tiszafüred polgármestere az Atv.hu-nak azt mondta, hogy az elmúlt napokban a város külterületén állatok és emberek fertőződtek meg lépfenétől. A fertőzés tényét hivatalos szervek is megerősítették. Jelenleg hat beteg van a debreceni Kenézy kórházban részben kezelésre, részben megfigyelésre lépfenefertőzés miatt, három ember esetében a laboratóriumi vizsgálatok eredménye a nap folyamán várható - mondta Sinkó-Káli Róbert megyei tiszti főorvos. Az állatok tartásával, feldolgozásával összefüggő betegség lakott területet nem érint.      

A hat beteg közül három telepi dolgozó, egy ottani idénymunkás és az utóbbi két tizenéves fia - tette hozzá.  

Pintér személyesen a katasztrófavédelmi hatóságoktól azt a tájékoztatást is kapta, hogy alapos a gyanú: húsételeken keresztül a környék közétkeztetésébe is bekerülhetett a fertőzés, amely egyébkén a Tiszafüred melletti Kócsújfaluban kezdődött. Az ÁNTSZ a helyszínen és Tiszafüreden is megkezdte a fertőzésre fogékony állatok beoltását lépfene ellen.

A tisztiorvosi szolgálat azoknak is megelőző antibiotikumos kezelést ad, akik még nem betegek, de érintkezésbe kerülhettek a szarvasmarhákkal vagy azok húsával a feldogozáskor.  "Az egészségügyi hatóság a helyszínen haladéktalanul megtette a szükséges intézkedéseket, közvetlen veszéllyel már nem kell számolni" - hangsúlyozták.

A lépfenefertőzés híre közben a világsajtót is bejárta, tudósított róla a Reuters és az AP, valamint több nagyobb híroldal. A nyugati sajtó a 2001-es amerikai lépfenepánik óta különösen érzékeny a témára.

20 százalékos halálozási arány

lépfene (más néven anthrax) akut, néhány formájában magas halálozási aránnyal járó fertőző megbetegedés, a leggyakrabban háziasított kérődzőknél fordul elő.

A bakteriális fertőzést követően a bőrön rovarcsípéshez hasonló, viszkető, apró piros csomó jelentkezik, amiből 1-2 nap elteltével hólyagocska fejlődik. A betegség során egyre több ilyen hólyag jelenik meg, melyek 1-3 cm-es átmérőjű lépfene-karbunkulussá (pokolvar) olvadnak össze. Ezek közepe később feketésen elszíneződik. Kezeletlen esetben nagy a veszélye a véráramfertőzés kialakulásának, ezért a kezeletlen bőranthraxesetek 20 százalékban vezetnek halálhoz, de antibiotikum kezelés mellett a betegség jól gyógyul. A kórokozó emberről emberre nem terjed.

A hús főzése és sütése során a kórokozók elpusztulnak.

Péter István Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos pénteken, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szervénél tartott sajtótájékoztatón azt közölte, hogy csak több szarvasmarha megbetegedése, elhullása után értesítették a hatósági állatorvost.

Miután a lépfenebetegséget július 2-án megállapították, elkezdődtek a hatósági intézkedések, az állományt forgalmi korlátozás alá vették és hozzáláttak az állatok vakcinázásához. A talált húsokat megsemmisítették, a szükséges fertőtlenítéseket elvégezték.