A szélsőjobb legfőbb vágya volt bejutni a melegfelvonulásra

2014.07.05. 21:16
Szombat délután megtartották a 19. Budapest Pride felvonulást, amin részt vett sok ezer felvonuló, a Prezi, a Google, az Espell és a Nyitottak vagyunk kezdeményezésben szereplő több száz cég, egy csomó civil szervezet és néhány politikus. Ott volt néhány száz szélsőjobboldali tüntető is. Ők egyfolytában azzal próbálkoztak, hogy bejussanak a felvonulásra. Nem csoda, elég jó volt a hangulat.

A terv szerint a felvonulás délután 4-kor indult volna a Parlament közeléből. Eleinte úgy tűnt, idén kevesen lesznek, amihez köze lehetett annak, hogy az ellentüntetők balhézása miatt le kellett zárni az egyik ellenőrzőpontot az Alkotmány utcában. Rövid időre egy térbe kerültek a felvonulásra érkezők és az ellentüntetők, akik el is kezdtek mocskos buzizni.

Inkább legyek buzi, mint náci

– ez volt az egyik rigmus, amivel a felvonulásra érkezők válaszoltak. Később a gyülekezőhelyen egyértelmű számbeli fölénybe kerültek a felvonulók: ekkorra az ellentüntetők egészen elhalkultak

Darutollas kalapban

Celebek a kordonon belül

  • Ungár Klára
  • Ulrike Junacek
  • Falusi Mariann
  • Alföldi Róbert
  • Bárdos András
  • Fodor Gábor
  • Lendvai Ildikó
  • Jordán Tamás
  • Juhász Péter
  •  Gulyás Márton 
  •  Lakner Zoltán

A felvonulás végül háromnegyed ötkor indult el, miután a felvonulók többségének sikerült bejutnia a gyülekezőhelyre. Közben a szélsőjobbosok egy másik csoportja, aminek a magja a darutollat viselő érpataki polgármester volt, elég megmosolyogtató jelenetbe került. Orosz Mihály Zoltán annyira szeretett volna bejutni a felvonulásra, hogy azt kezdte magáról bizonygatni, hogy újságíró.

Még soha nem utaztam ilyen... ilyen vonaglókamionon

próbálta győzködni a rendőröket. Közben a TASZ ellen első fokon elvesztett perének határozatát lobogtatta. A polgármestert ugyanis politikai diszkriminációért marasztalta el a bíróság, miután egy önkormányzat által szervezett becsület napi rendezvényről rendőrökkel vezettetett ki két embert liberális nézetei miatt

A polgármestert és a feketruhás szélsőjobboldaliakat végül csellel csalták el a rendőrök a kordon mellől, és a Bajcsy-Zsilinszky utcánál körbekerítették. Ekkorra már ott volt vele a volt jobbikos képviselő, Zagyva György Gyula is.   

Itt nem lesz buziházasság

A nap másik szélsőjobboldali furcsaembere az a hatvannégy vármegyés férfi volt, akinek végül sikerült feljutnia az egyik kamionra. Őt a biztonságiaknak kellett lerángatnia a kamionról, a dulakodás közben majdnem letépve róla a nadrágot.

Karneváli hangulat

Odabent mindebből nagyon keveset lehetett érezni, karneváli hangulatban telt a felvonulás. A menet élén Alföldi Róbert haladt. Az ellentüntetőket az Oktogonnál meg is lepte, milyen sokan vannak a felvonulók:

Látod mennyien vannak? Nem gondoltam volna, hogy fél Magyarország buzi

– álmélkodott két szélsőjobboldali tüntető a kordonok külső oldalán.

Mikor a tömeg az Oktogonnál haladt el, a tavalyi évhez hasonlóan most is elengedtek egy csomó színes lufit. A gesztussal azoknak a városlakóknak szerettek volna üzenni, akik nem voltak ott a felvonuláson: a szervezők szerint a szétküldött lufik üzenete, hogy

nincs miért tartani ettől a közösségtől

, mert ők is csak békében szeretnének élni másokkal. 

Az Andrássy úton vonuló menet útvonalát a rendőrség a korábbi évekhez hasonlóan végig kordonokkal védte. Egy-egy utca mélységig lezárták a párhuzamos utcákat, így az ellentüntetőknek ekkorra egészen lehetetlenné vált megközelíteni a felvonulókat. „Dehát hol vannak a nácik?” – tudósítónk ilyen kérdéseket hallott a tömegben.

A Nyitottak vagyunk kezdeményezés kamionja mögött, amin az Index tudósítója is ott utazott, különösen nagy buli volt. Az Indexet képviselő Panyi Szabolcsnak a felvonulás végére kicsit meg is fájdult a feje a sok technósított meleghimnusztól, de azért posztolt magáról egy elég menő arccal körbefordulós videót.

A Városligetben ért véget a Pride

A felvonulás végül az Andrássy útról lekanyarodva a Benczúr utcán át a Felvonulási tér környékén és a Városligetben ért véget. Itt beszédet mondtak a különböző szónokok. Ulrike Lunacek, akinek a nevét hordozza az Európai Parlamentben februárban elfogadott, a melegek jogegyenlőségének előmozdításáról szóló jelentés, az MTI szerint arról beszélt, hogy az emberi jogok szexuális orientációtól függetlenül mindenkit megilletnek Európában. Azt kérte az LMBTQ emberektől, vállalják fel magukat nyilvánosan is, hiszen

A félelem rossz tanácsadó.

A Háttér Társaság a Melegekért elnöke bírálta a magyar kormány álláspontját a kérdésben, egy orosz melegjogi aktivista pedig arról beszélt, hogy megérti, hogy a magyar melegek elégedetlenek az itteni helyzetükkel, de ha itt „nem kielégítő a helyzet”, akkor Oroszországban egyenesen riasztó. 

Bedöntötték a kordont, egy rendőr megsérült

A szélsőséges ellentüntetők a Hősök terére egy előre bejelentett rendezvényt is szerveztek, de a rendőrség ezt is kordonokkal választotta el Pride-tól. Viszont egy ponton úgy tűnt, mégis nagyobb balhé lehet: a Hősök terénél, a Dózsa György úton egy helyen egy csoport áttörte a kordont. 15-20 ember rövid időre berohant a lezárt területre, hogy ott is azt kiabálhassa, „mocskos buzik”. A fémkordon ledöntésekor egy rohamrendőr fejsérülést szenvedett.

Őt kórházba szállították, de azóta már haza is engedték. A kordont ledöntő egyik fiatalt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagját a rendőrség előállította, a csoportot pedig hamar kizavarta az elzárt területről.

Egy ideig úgy tűnt, nem lehet hazamenni

A közelben lévő radikálisok miatt elterjedt, hogy a felvonulás résztvevői biztonsági okokból nem mehetnek haza. Sokáig nem lehetett biztosat tudni: voltak olyan felvonulók, akik észre sem vették, hogy a zavargó szélsőjobboldaliak miatt a rendőrök több kijáratot is lezártak, és szabadon távoztak arra, amerre jöttek. Mások viszont hosszú időn keresztül kóvályogtak a környéken, tudósítónak is csak elég nehezen sikerült végül kijutnia. A rendőrség a szervezőkkel közösen több alternatív hazajutási útvonalat is kidolgozott.

A Pride résztvevői végül biztonságos kordonok között juthattak el a Bajza utcáig, ahonnan különjáratú földalattival mehettek el az Oktogonig és a Deák térig. A földalatti ebben az időben nem állt meg a Hősök terén, így az ott várakozó szélsőjobbosok nem jelentettek veszélyt rájuk.

Estefelé már ismét elég eseménytelen volt a Városliget: a rendbontásra számító tudósítónk végül a rendőröket és a kutyáikat fotózta, akik lustán feküdtek a fűben, annyira nem történt semmi. Persze csak a kutyák, a rendőrök álltak, és pont a kutyákról beszélgettek. Egyikük, Tyler ugyanis nyugodtan tűrte ahogy elhaladtak mellette a felvonulásról hazafelé tartók. A másikuk azonban mindenkit megugatott: a rendőrök azon viccelődtek, hogy ez a kutya talán egy kicsit homofób. 

Szombat estig a rendőrség két embert állított elő: azt, aki felmászott a kamionra, és azt, aki bedöntötte a kordont. A rendőrség 29 embert igazoltatott, köztük egyik kollégánkat is.

Percről percre tudósításunkat itt olvashatja el>>>