Lépfene: Újabb két embert vittek kórházba, vannak gyanúsítottak is

2014.07.05. 12:43 Módosítva: 2014.07.05. 13:47

Kihallgatott a rendőrség két gyanúsítottat a tiszafüredi lépfenefertőzés ügyében ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés miatt indult eljárásban. A rendőrség szerint az elmúlt hetekben a Tiszafüred külterületén lévő állattartó telepen elpusztult, levágott, majd feldolgozott szarvasmarha húsát a tulajdonosa eladta egy közétkeztetéssel is foglalkozó tiszafüredi vállalkozónak.

A nem hivatalos úton értékesített hús nem esett át a szükséges hatósági húsvizsgálaton az eladás előtt. A hús lépfene-betegséggel lehetett fertőzött, amitől többen is megbetegedtek. A rendőrség az adatgyűjtést és tanúkutatást követően már két gyanúsítottat kihallgattak, és vizsgálják mások felelősségét is az ügyben.

További két beteg

További két embert szállítottak kórházba lépfenefertőzés gyanúja miatt Tiszafüredről. Az MTI úgy tudja, egyelőre csak megfigyelik őket és antibiotikumos kezelést kapnak, egyébként mindketten panaszmentesek.

Mindkettőjüket péntek éjjel vitték be a debreceni Knézy kórházba. Az egyikük a gyepmeseteri telep egyik dolgozója. A lábán talált azonosítatlan seb miatt aggódnak az orovosok, ami valószínűleg a lépfene lefolyásával járó fekélyekre emlékezteti őket. A másikuk egy konyhai dolgozó, akiről azt gondolják, hogy érintkezhetett a fertőzött hússal, sőt ehetett is belőle.

A Jobbik és az MSZP a földművelődésügyi miniszter érintettségét firtatja

Szombat délután a Jobbik és az MSZP is közleményt adott ki, amelyben Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter érintettségét firtatják. Fazekas pont ebben a körzetben országgyűlési képviselő, és minkét párt utal arra, hogy az érintett telephely tulajdonosa Fazekas egyik komoly támogatója lehetett a kampányban.

Nem sokkal később Fazekas Sándor is megszólalt az ügyben. A tiszafüredi eset szerinte emberi gondatlanságból ered. Az ügyet jelentették az Európai Unió nyilvántartó rendszerének, ahová szerinte százával érkeznek hasonló jelzések más tagországokból. Az érintett szarvasmarha-állomány Magyarországról származik, jelenleg állatorvosok vizsgálják.

A debreceni Knézy kórházban ezzel már nyolc embert kezelnek lépfenegyanús tünetekkel. A megyei tisztifőorvos szerint összesen már ötvenen kaptak a lépfene miatt antibiotikumos kezelést. Az újabb megbetegedésekről azt mondta, az eltelt idő miatt bakteriális fertőzésre már kisebb az esély, a spórásodás miatt viszont továbbra is fennáll a fertőzés veszélye. 

A kórház szóvivője szombat este azt mondta: mind a nyolc, lépfenével fertőzött beteg jó általános állapotban van. Az első napokban felvett betegek hazaengedésére optimális esetben néhány napon belül kerülhet sor.

Péntek reggel derült ki, hogy Tiszafüredről hat embert lépfene miatt szállítottak kórházba. A megbetegedéseket az ÁNTSZ szerint illegálisan levágott, beteg szarvasmarhák húsa okozhatta. A fertőzött húsról azt gondolják, hogy a közétkeztetésbe is bekerülhetett, ráadásul a feldolgozócég is tudott róla, hogy ellenőrizetlen termékből főznek az iskoláknak és az időseknek. Egyelőre az összes megbetegedést a telep dolgozói, illetve az ő rokonaik körében regisztrálták.

A lépfene bakteriális fertőzés, ha nem kezelik, a fertőzések húsz-hatvan százaléka halálos lefolyású. A hús főzése és sütése során elvileg elpusztulnak a kórokozók.

Nem kívánatos hely lett

A Tisza-tó környéki turizmusban érezhető az aggodalom a tiszafüredi lépfenefertőzés miatt; Tiszafüred független polgármestere arról számolt be, hogy helyi szállásadók panaszai szerint az elmúlt napokban sok vendég mondta le szobafoglalását.

Pintér Erika elmondta: a helybeliek és a Tisza-tó menti városba érkező, illetve készülő vendégek körében is észlelhető az aggodalom a történtek miatt. Ez a félelem azonban "oktalan és alaptalan" - hangsúlyozta, hiszen a lappangási idő letelt, és kizárólag a fertőzött nyers hússal érintkezők közül betegedtek meg néhányan.

 Márton Gábor, a Tisza-tó térségének legjelentősebb szállodája, a négycsillagos Tisza Balneum Hotel igazgatója ugyanakkor arról beszélt, hogy szállodájuk teltházzal működik, s bár néhány vendéget nekik is meg kellett nyugtatniuk a lépfenefertőzésről szóló hírek megjelenése után, szobafoglalását náluk senki sem mondta le. Csupán egyetlen vendég halasztotta el érkezését emiatt, terhes feleségére hivatkozva.