Orbán: A kis- és közepes gazdaságok kapják az uniós támogatásokat

2014.07.05. 13:45

A mezőgazdaság hozzájárulása nélkül nincs életképes magyar nemzetgazdaság - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Gödöllőn, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) tisztújító küldöttgyűlésén.

Orbán Viktor a Szent István Egyetemen tartott rendezvényen kifejtette: az elmúlt négy évben a kormánynak sikerült megvédenie a magyar földet. Az azt megelőző húsz év legnagyobb veszedelme ugyanis az volt, hogy "a kommunisták maradványai (...) a liberálisokkal karöltve" mindent megtesznek azért, hogy a magyar földet külföldiek, spekulánsok és kalandorok kezére játsszák.

A mostani kabinet azonban nem hagyta, hogy kihúzzák a talajt a magyar gazdák lába alól - folytatta. Az új földtörvénnyel elérték, hogy a magyar termőföld mindenki mást megelőzően a helyben lakó földművelő gazdák tulajdonában és használatában maradjon.

Ám Brüsszelben még nem fogadták el az új magyar földtörvényt. Orbán azonban ezután is ragaszkodni fog ahhoz, hogy Magyarországnak csak olyan földtörvénye legyen, amely lehetővé teszi a termőföld nemzeti hatáskörben tartását és a spekulánsok kiszűrését.

A miniszterelnök ismét egyértelművé tette: a termőföld 80 százalékának kis- és középbirtokosoknál kell lennie, és csak a fennmaradó 20 százalék lehet nagybirtok. Azt is hozzátette: vita ide, vita oda, a tény az, hogy négy év alatt megtízszereződött az állami földet használók száma, és ez a lényeg.

Nagy kérdésnek nevezte, van-e elég bátorság ahhoz, hogy ez a 80-20-as birtokpolitikai arány a földalapú támogatások és az agrártámogatások területén is érvényes legyen. Mi nem állunk rosszul, hogy önökben van-e elég bátorság, azt a következő hetekben el fogják dönteni - mondta a kormányfő. A határidő ugyanakkor rövid, augusztusban már tudatni kell a döntéseket Brüsszellel, ezért a kormány úgy tervezi, hogy a soron következő ülésén, hétfőn meg is hozza a szükséges döntéseket.

A miniszterelnök megerősítette, kormánya támogatja, hogy 

a földalapú támogatások és az agrártámogatások meghatározó részét a kis- és közepes gazdaságok irányába tereljék, vagyis hogy 150 ezer euró fölötti összegeket ne fizessenek ki. Mindezt úgy kell megtenni, hogy eközben átmenetileg se legyenek elbocsátások az agrárszektorban.

Orbán Viktor beszédében hosszú ideje kipróbált szövetségnek nevezte a Magosz és a jelenlegi kormánypártok együttműködését. Azt is mondta, Magyarország sokat tanulhat a gazdáktól, mert ők pontosan tudják, vetés nélkül nincs aratás, amit az egész országnak meg kell tanulnia.