Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Hamis számlák, túlköltekezés: Sarkozy ellen megint nyomoznak

2014.07.07. 18:32

Új vizsgálatot indítottak Nicolas Sarkozy volt francia államfő ellen, mert az ügyészség szerint csalt a kampányának finanaszírozása körül. A július 2-án indult előzetes eljárás célja az, hogy megállapítsák: az exelnök pártja, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) jogosan fizette-e ki Sarkozy helyett a választási kampány túlköltekezése miatt kiszabott büntetést. 

Az utóbbi két évben ez már a hetedik ügyészi vizsgálat Sarkozy ellen, ami tovább nehezíti a volt elnök őszre tervezett politikai visszatérését. A vizsgálatot az UMP új vezetése kérte, gyanújuk szerint hivatali visszaélés történt az UMP-vel szemben, amely a jelölt helyett rendezte a hatóságok által kiszabott büntetést. Az ügyben a bűnügyi rendőrség korrupcióellenes részlege indított nyomozást.

A francia Kampányszámlák nemzeti bizottsága 2012 decemberben nem hagyta jóvá Sarkozy elszámolását, mivel a volt államfő 363 ezer euróval (112 millió forinttal) többet költött el a megengedett 22,5 millió eurónál (6,6 milliárd forintnál). Az elutasító döntést az alkotmánytanács jóváhagyta. A legfelsőbb jogi ítélet értelmében Sarkozy választási költségeit nem térítette vissza az állam, s vissza kellett fizetnie azt a 153 ezer eurós (47,5 millió forintos) általányt, amelyet valamennyi jelölt előzetesen megkapott,valamint a túlköltekezésnek megfelelő összeget büntetésként be kellett fizetnie az államkasszába. Az őt jelölő UMP sem kapta meg a több mint 10 millió eurós (3 milliárd forintos) állami visszatérítést.

A csőd közeli helyzetbe jutott legnagyobb ellenzéki párt ezt követően állampolgári felajánlást szervezett a kampányköltségek és a Sarkozyre kiszabott bírság fedezésére. Az ügyletet lebonyolító Jean-Francois Copé főtitkár a közelmúltban kényszerült lemondásra, miután kiderült: a túlköltekezést egy hozzá közel álló kommunikációs cég, a Bygmalion hamis számláival és dupla könyveléssel próbálta meg fedezni a párt. Ez ügyben az ügyészség egyébként már márciusban eljárást indított.