A Hableány Bt. igazgatója elismerte felelősségét a lépfeneügyben

2014.07.08. 13:08 Módosítva: 2014.07.08. 15:17

Elismeri felelősségét a lépfenével fertőzött húst megvásárló és azt a közétkeztetésben felhasználó Hableány Bt. igazgatója az ellene folyó eljárásban – közölte az igazgató ügyvédje a szakhatóság által bezáratott tiszafüredi Nemzeti Étteremben.

Ábrahám Tamás védője, egyben a vállalkozás jogi képviselője az MTI beszámolója szerint elmondta: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság két gyanúsított ellen folytat közvádas eljárást az ügyben. Ábrahám Tamás magánszemélyként e büntetőeljárás egyik gyanúsítottja. Az ügyvéd szerint ügyfelét nem szándékosan elkövetett bűncselekménnyel, hanem ártalmas közfogyasztási cikk gondatlan forgalomba hozatalának vétségével gyanúsítják.

Az ügyvéd közölte: a cégvezető elismeri felelősségét abban, hogy hatósági bizonyítvány nélkül vásárolt marhahúst. Állítása szerint ugyanakkor ezt jóhiszeműen tette, annak tudatában, hogy állatorvos látta az árut. Mint mondta, mivel ügyfele együttműködött a hatóságokkal és mindenben segítette az ügy felderítését, megítélésük szerint nem kell tartania büntetőjogi felelősségre vonástól.

Mint azt az Index is megírta, az illegálisan levágott állatok húsának egy része családi felhasználásra került, a másik részét a több konyhát is üzemeltető Füredi Hableány Bt.-hez szállították, és rajtuk keresztül került be a közétkeztetésbe a hús. Az önkormányzat azonnali hatállyal felmondta a nyári szünidőre, 88 gyerek étkeztetésére kötött szerződést a céggel, miután kiderült, a diákok is fogyaszthattak a fertőzött húsból.

 A jogi képviselő szerint a fertőzött árut június 23-án, a City Farm Kft.-től szállították a cég konyhájára, ahová összesen 100 kilogramm színhús került. A húst a megvásárlás másnapján, június 24-én felhasználták a közétkeztetésben, ám olyan technológiával készítették el, hogy „ha bármilyen baktérium is volt benne, a tartós főzés révén az elpusztult”. Kizárólag aznap fogyasztottak ebből a marharaguból a városban és a környező településeken. A tudományosan elfogadott 7 napos lappangási idő már bőven letelt, és 15 nap elteltével máig senki nem betegedett meg az ételtől.

Hétfőn a Jász-Nagykun-Szolnok megyei tiszti főorvos is azt mondta, hogy a lappangási időket figyelembe véve már nem várhatók újabb megbetegedések a lépfenefertőzés miatt Tiszafüreden vagy a környező településeken.

Sinkó-Káli Róbert elmondta, csak a beteg állattal közvetlenül és tartósan foglalkozók, valamint a nyers húsát feldolgozók közül betegedtek meg, illetve esetükben áll fenn ennek gyanúja. A közétkeztetésben sem a kétes hússal érintkezők, sem a belőle készült ételből fogyasztóknál nem jelentkezett semmilyen tünet és panasz.

A július 2-án észlelt esetben először hatan, aztán még ketten kerültek kórházba. Ők az orvosok szerint jó általános állapotban vannak, a debreceni Kenézy kórház sajtószóvivője szombaton az MTI-nek azt mondta, hogy az antibiotikumos kezelést kapó betegeket akár már néhány napon belül hazaengedhetik.

A nyolc beteg közül a négyen az állatokkal a telephelyen közvetlenül dolgozó munkások, a másik négy között pedig két tizenéves fiatal, a gyepmesteri telep egyik dolgozója, illetve egy konyhai dolgozó van, ők mind érintkezhettek a fertőzött állatokkal, illetve a hús feldolgozása, esetleg elfogyasztása miatt kerültek bajba.