Hazaengedték a kórházból a lépfenés beteget

2014.07.08. 17:49

Kedden hazaengedték az egyetlen Heves megyeit, akit bőranthraxfertőzéssel kezelnek - tájékoztatta a gyöngyösi Bugát Pál Kórház az MTI-t.

A beteg pénteken a kézfején észlelt elváltozás miatt kereste fel a gyöngyösi kórház sürgősségi osztályát. A kórház a vizsgálat után értesítette a hatóságokat, hogy bőranthraxfertőzés történt, és ez különleges ellátást igényel. Az osztály orvosa elrendelte a beteg antibiotikumos kezelését, és a betegnek helyt adó kórterem izolációját.

Az eset azonban egyedinek bizonyult, és a beteg „megnyugtatóan” gyógyult, kedd délelőtt ezért haza is engedték.

A fertőzést okozó baktériumot hordozó nyers hússal kapcsolatba kerülő emberek közül tízen megkapták az előírt megelőző kezelést, de egyiküknél sem észlelték a lépfene tüneteit. A veszélyes kórokozó úgy került elő, hogy a tiszafüredi Füredi Hableány Bt. „jóhiszemű módon” hatósági bizonyítvány nélkül vásárolt marhahúst, és a 100 kilónyi húst a közékeztetésben használta fel. Az állatokról a tulajdonosuk is tudta, hogy betegek, de nem szólt az állat-egészségügyi hatóságnak. Ahogy arról korábban írtunk, az érintettek elismerték felelősségüket. 

Mivel a lépfene a főzés-sütés hatására elpusztul, ezért a nyers hússal érintkezésbe kerülők számítanak veszélyeztetettnek; a kezdeti hat fertőzött után viszont újabb betegek nem tűntek fel.