Pásztor Albert simán letagadja a cigányozását

2014.07.08. 09:01

Hivatalos Facebook-oldalán próbálja magyarázni 2009-es kijelentéseit Pásztor Albert volt miskolci rendőrkapitány, akit múlt héten az MSZP, a DK és az Együtt miskolci szervezete egy sajtótájékoztatón miskolci polgármesterjelöltként mutatott be. Az Együtt és a PM elnöksége rövid időn belül visszatáncolt Pásztor indításától, és közleményben jelentették be, elfogadhatatlannak tartják a jelölést, az MSZP és a Demokratikus Koalíció azonban kiállt Pásztor mellett, sőt, maga Gyurcsány Ferenc írt publicisztikát a védelmében.

Hétfő este Pásztor Albert egy Facebook-bejegyzést tett közzé, melyben letagadja, hogy ő valaha is etnikai okokkal magyarázta volna a miskolci feszültségeket.

„Én ezt soha nem osztottam″

Azzal kezdi, hogy sokan el sem tudják képzelni, Miskolcon mekkorák a szociális feszültségek, majd kijelenti, ő soha nem magyarázta ezt etnikai okokkal: 

 A mi városunkban fájdalmasan sokan vannak azok, akik a szociális feszültségeket etnikai okokkal magyarázzák. Én ezt soha nem osztottam, de be sem dughatom a fülem, amikor hallom ezeket a véleményeket.

Pásztor ezzel egyszerűen letagadja 2009-es mondatait, amikor ő maga emelte ki az elkövetők cigány származását, és hát éppen ebből lett botrány:

Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a közterületi rablások elkövetői cigány emberek. Igazából Miskolcon legfeljebb pénzintézetet vagy benzinkutat rabol ki magyar, minden más rablás viszont az ő részük.

Ráadásul öt évvel ezelőtt az Indexnek nyilatkozva pont azzal érvelt, hogy nem szabad elhallgatni az etnikai szembenállást:

Miskolcon az etnikai szembenállást nem azzal oldjuk meg, ha elhallgatjuk a mindenki által tudottan létező problémát. Ha meg sem fogalmazzuk, hogyan akarunk valamiféle kiútban gondolkodni? Mindenki hülyének nézne, ha azt állítanám, hogy nincs helyzet.

Sőt, még ennél is tovább ment, és etnikai összecsapással riogatott:

Meddig várunk? Amíg etnikai összecsapás lesz? Nem kellene ez ellen tenni? Nem az elhallgatás a megoldás.

„Sokan nem hisznek a cigányokkal való együttélésben"

Az egykori rendőrkapitány öt évvel ezelőtti mondatai közül nem is a rablások és cigányság azonosítása volt a legdurvább, hanem az, amikor kijelentette, nem lehet együtt élni velük. Mostani közleményében Pásztor úgy tesz, mintha ez sem az ő személyes véleménye lenne:

Bizony, igen sok miskolci éli meg úgy, hogy a bűncselekmények egy nagy részét cigányok követik el, és sajnálatos, de így van, hogy igen sokan nem hisznek a cigányokkal való együttélésben, miután tapasztalják, hogy az együttélés helyenként, városrészenként nem konfliktusmentes. Ezek a konfliktusok sokszor egyszerűen csak a kulturális különbségekből adódnak, de gyakran vannak egészen komoly összeütközések is. (...) Meggyőződésem, hogy nem legorombítani kell az embereket, hanem tettekkel meg kell győzni őket arról, hogy bármilyen keserves lesz is, de igenis, van felzárkóztatás, van együttélés, van szolidaritás.

Mit is mondott Pásztor 2009-ben?

Kisebbségi nemzettársainkkal nem megy az egymás mellett élés. Ennyi. Ennyi. Semmi több. Lehet ezt kibontogatni meg ragozgatni, e mögött ennyi van, és nem több, és nem más.

Vagyontárgyakat fenyegető elemek

Pásztor ezután egy zavaros fejtegetésbe kezd arról, hogy nem kell és nem is lehet asszimilálni egy komplett kisebbséget, és hogy

nem létezik olyan integráció, amely nem számol a kultúrák eltérőségével, nem számol a népcsoportok szokásaival a szereplők akaratával. 

Bejegyzését azzal fejezi be, hogy ezzel a maga részéről lezárja a 2009-es mondatainak értelmezését, és innentől csak Miskolc jövőjével kíván foglalkozni. És persze üzen a város polgárainak békéjét és vagyontárgyait fenyegető „elemeknek”: 

Helyreállítom a demokráciát, fejleszteni fogom és élhetővé teszem a városunkat és meg fogom védeni Miskolc polgárait, a békéjüket és vagyontárgyaikat a fenyegető elemektől. Ebből nem fogok engedni!