Kólifertőzés tört ki öt mátrai településen

2014.07.09. 16:17

A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szerve szerda délután elrendelte, hogy kólifertőzés veszélye miatt fel kell forralni a vezetékes ivóvizet öt mátrai településen: Parádon, Bodonyban, Mátraballán, Parádsasváron és Mátraszentlászlón – közölte az MTI-vel a regionális vízszolgáltató Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt.

A megyei kormányhivatal honlapjáról kiderült, hogy a vízszolgáltató még hétfőn jelentette a víz mikrobiológiai változását. A kólifertőzés kimutatásának több oka lehet. Az egyik, hogy az alacsony vízfelhasználás miatt az ivóvízvezetékben sokáig pang a víz – ezt mondjuk nyáron viszonylag nehéz elképzelni –, de utalhat a vízvezeték vagy a mintavételi hely műszaki hibájára is. A szolgáltató ÉRV Zrt. szerint a vízművekben termelt és a hálózatba juttatott víz minősége kifogástalan, a probléma helyi jellegű lehet – feltételezések szerint a baktériumok megjelenését a közkifolyók nem megfelelő használata okozhatta.

A szolgáltató ÉRV Zrt. azonnal megkezdte a jelenség kivizsgálását, a megyei népegészségügyi hatóság pedig elrendelte, hogy az öt említett településen a hálózati vizet ivás, étel- és italkészítés, illetve fogmosás előtt 2-3 percre fel kell forralni, ez garantáltan elpusztít minden kórokozót. Az ÉRV Zrt. egyébként megkezdte a lajtos kocsik bevetését is, és zacskós vizet is osztanak már a Mátrában.