Egy nádasban lappanghat a lépfene

2014.07.09. 14:59

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra gyanakszik, hogy a Tiszafüreden korábban lezárt legelőhöz közel eső feketeréti nádas lehet a lépfene-megbetegedések lehetséges forrása. A hivatal  szerdán kiadott közleményében tudatja, hogy  a nádas környékére a hatóságok legeltetési tilalmat rendeltek el, az országos főállatorvos pedig – preventív jelleggel kiterjesztette a megelőző vakcinázás területét.

 

A nádashoz két, lépfenére utaló tünetekkel elhullott szarvasmarha vezette a hivatalt. A két állat két különböző telepen élt, az állományok közti kapcsolódási pont pedig a közeli nádas lehet. Attól azonban nem kell rettegni, hogy az asztalunkra fertőzött hús kerül: egyfelől ugyanis a lépfene-baktériumok hő hatására azonnal elpusztulnak, másfelől pedig a két érintett hústelepről hetek óta nem szállítottak ki húst. A Nébih arra is felhívja a figyelmet, hogy a nádasban történő tartózkodás önmagában nem jelent egészségügyi kockázatot, szóval az arra tévedőknek nem kell orvoshoz rohanniuk.

Azok az állattartók azonban, akik szintén áthajtották állataikat a területen, és megbetegedés tüneteit észlelik az állományban, haladéktalanul értesítsék a helyi állategészségügyi szolgálat szakembereit. Lépfenével az állatok leggyakrabban takarmány és ivóvíz útján fertőződnek, a fertőzött állatból származó spórák a talajban még évtizedekig eléldegélnek; ezért a hatóság arra is felhívja a figyelmet, hogy minden állattartó gondosan kezelje az állati hulladékait is.