Emlékszik hasonlóra? Egy miniszter bocsánatot kért!

2014.07.09. 08:51

Közleményben kért elnézést és fejezte ki sajnálatát Trócsányi László igazságügyi miniszter Jóri András korábbi adatvédelmi biztos 2012-es elmozdítása miatt, amellyel kapcsolatban az Európai Unió luxmeburgi bírósága kimondta: a lépéssel Magyarország megsértette az uniós jogot. A miniszter a bocsánatkérés mellett sok sikert kívánt Jóri András további szakmai munkásságához.

A magyar Országgyűlés 2012. január elsejei hatállyal átalakította az adatvédelem rendszerét, és az adatvédelmi biztosi tisztség helyett létrehozta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot. Jóri András adatvédelmi biztosnak így megbízatási ideje lejárta, 2014 szeptembere előtt kellett távoznia kellett tisztségéből. A hatóság élére pedig nem őt, hanem Péterfalvi Attilát nevezték ki. Emiatt Európai Bizottság emiatt kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bíróságon Magyarország ellen.

Trócsányi bocsánatkérése annyiban meglepő, hogy Jórit még az előző ciklus közepén, Navracsics Tibor minisztersége alatt távolították el hivatalából, ugyanakkor lépését indokolhatja, hogy az uniós ítélet már éppen az idei, április 6-i választások után került nyilvánosságra.