Katolikus kántor -> transzvesztita előadó -> zsidó hitközségi vezető

2014.07.09. 12:20 Módosítva: 2014.07.09. 15:42

Transzvesztita előadóként dolgozhatott Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) július 3-án megválasztott ügyvezető igazgatója – írja az Atv.hu a Tudózsidó.com információira hivatkozva.

Zoltai Gusztáv 35 éves utódja a blog szerint Carol Hore Mohn néven lépett fel, többek között az Angyalbárban és a szlovákiai Apollon Gay Clubban. A Tudózsidó szerint ugyanakkor Schwezoff életének egy másik szakaszában katolikus kántor is volt az alsógödi Szent István-plébánián.

Schwezzof Dávid nem kívánta kommentálni az értesülést, szerinte a megjelentek a Mazsihisz tisztújítását megelőző kampány részei. Ugyanakkor felhívta az Atv.hu figyelmét a Cantoronline-on megjelent bemutatkozásának utolsó bekezdésére:

20 évesen olyan környezethez és légkörhöz kezdtem igazodni, amely 8 éven át meghatározta mindennapjaimat. Habár szellemiségében és lelkileg nem azonosultam teljesen a számomra nem ideális életszemlélettel, mégis több éven át kerestem a boldogulás lehetőségét egy olyan világban, amely nem azonos az én értékrendemmel. 8 év elteltével tudtam szembenézni ezzel a lelki feszültséggel, és - noha véleményem szerint az életben minden helyzet tanítja az embert - korábbi életvezetési döntéseim hibáinak súlyával.

Zoltai Gusztáv utódját, a közgazdász végzettségű Schwezoff Dávidot a Budapesti Zsidó Hitközség közgyűlésén a második körben választották meg ügyvezető igazgatóvá: ő 27 szavazatot kapott, míg Kunos Péterre, a BZSH számvizsgáló bizottságának elnökére, az Agrobank volt vezetőjére 24-en voksoltak.

Frissítés: A Szombat úgy tudja, hogy Heisler András, a Mazsihisz elnöke levelet írt Tordai Péterhez, a BZSH elnökéhez, amiben azt kéri, hogy azonnal hívja össze a hitközség elöljáróit, és a testület függessze fel Schwezoff Dávidot tisztségéből. Heisler szerint a nyilvánosságra került tények Schwezoff múltjáról oly mértékű biztonsági kockázatot jelentenek, ami a milliárdokkal gazdálkodó ügyvezető igazgató tisztségében tűrhetetlen.