A DK-ban eljutottak odáig, hogy létezik cigánybűnözés

2014.07.10. 00:06
Nagyot fordult a világ pár év alatt. A volt SZDSZ-es, jelenleg DK-s Eörsi Mátyás az ATV-n odáig ment Pásztor Albert mentegetésében, hogy kimondta: sajnálatos, de statisztikailag igenis létezik a romabűnözés. Vona Gábor most már tényleg csak egy kávét kér.

Ha Eörsi Mátyás még mindig parlamenti képviselő lenne és az ATV Egyenes Beszéd című műsora helyett az Országházban fejti ki szerda esti gondolatait, egy szocialista levezető elnök jó eséllyel egyszerűen megvonta volna tőle a szót. Az előző ciklusban Ujhelyi István ugyanis ezt rendszeresen megtette a jobbikosokkal, amikor kimondták azt, hogy cigánybűnözés.

Eörsi a cigánybűnözés helyett a romabűnözés fogalmát használta, hogy legalább egy kicsit píszibbnek hangozzék a szó:

Most csak arról beszélünk, romabűnözés van-e, sajnos ilyen statisztikailag létezik és mögötte igen súlyos szociális tragédiák vannak.

A DK-s politikus Pásztor Albert volt miskolci rendőrkapitány mentegetése közben használta a magyar politikába a Jobbik által bevezetett fogalmat. A romabűnözés bizonyítására Eörsi azt az érvet hozta fel, hogy Pásztor Albert állítása szerint

az összes vallomás azzal kezdődik, hogy roma vagyok!

De Eörsi még itt sem állt meg. Miközben a Demokratikus Koalíció a megalakulásától kezdve azt állítja, hogy Magyarország legsúlyosabb problémája a jogállam lebontása, az „Orbán-diktatúra″, Eörsitől a következőt tudhattuk meg:

Magyarország legnagyobb problémája az a kisebbségi kérdés ebben a pillanatban, akik emiatt aggódnak, azokat én tökéletesen megértem.

És hogy mit gondol Pásztor Albert 2009-es cigányozós mondatairól? Azt, hogy

„a mondatok rettenetesek voltak, azt lássuk be", de „ha a gondolatait nézzük, szerintem egy nagyon rendes ember″.