Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Kit szeretne köztársasági elnöknek, Ádert vagy Orbánt?

2014.07.10. 07:40 Módosítva: 2014.07.10. 08:16
A Forsense Intézet az elmúlt hetekben megszondázta, milyen fogadtatása lenne, ha átalakítanák az ország közjogi berendezkedését. A rendszeres állami megrendeléseket teljesítő közvélemény-kutató cég telefonos felmérésben kérdezett a direkt, nép általi köztársaságielnök-választásról, és arról, hogy az emberek Orbán Viktort vagy Áder Jánost tartanák-e jobb elnöknek. A Forsense titkolja, ki a kutatás megrendelője.

A Vlagyimir Putyin, Barack Obama, Angela Merkel vagy Silvio Berlusconi nevével fémjelzett államvezetés szimpatikusabb-e Önnek?

– többek között erről érdeklődött a Forsense Intézet abban a felmérésben, amely a magyar köztársasági elnök közjogi helyzetének esetleges megváltoztatását járta körbe.

 
A Forsense az EP-választást követő napokban keresett meg telefonon választókorú állampolgárokat, és egy részletes kérdéssorral azt akarta kideríteni, mi a közvélekedés az államfő parlament általi választásáról, a megkérdezettek esetleg nem tartanák-e jobbnak, ha közvetlenül szavazhatnának az elnökjelöltekre.

Az Index információi szerint a felmérésben nagyon nagy teret szenteltek annak, hogy belőjék a válaszadók politikai és vallási beállítottságát. A telefonos kérdezők kerek perec rákérdeztek többek között arra, hogy a válaszadók mely pártokra szavaztak az országgyűlési és az uniós választáson. Azt is megpróbálták kideríteni, hogy milyen politikai irányultságúnak tartják önmagukat. Ezt képet árnyalta a külföldi állami vezetők felsorolása. A példák alapján kérték meg a kiválasztottakat, válasszák ki a nekik leginkább tetsző "elnöki rendszert".

A kutatás arra is kitért, hogy a válaszadók elégedettek-e a jelenlegi köztársasági elnök ténykedésével, sőt Áder Jánost, vagy esetleg Orbán Viktort, Sólyom Lászlót vagy Bajnai Gordont látnák szívesen a poszton. 

Havasi Márta, a Forsense Kft. vezetője az Index megkeresésére azt mondta, nem adhat felvilágosítást a cég megrendeléseiről. A telefonban nem cáfolta, hogy végeztek ilyen kutatást, később viszont emailben azt írták:

Nem végzünk ilyen kutatást a Miniszterelnökség megbízásából.

Újabb kérdésünkre, hogy más megbízásából készült-e ilyen kutatás, már nem válaszoltak. Az Index több olyan válaszadót is talált, akik részt vettek a 10-15 perces felmérésben. Egyikük azt is elmondta, hogy bár érdeklődött, a Forsense kérdezőbiztosa neki sem árulta el, ki a kutatás megrendelője.

A jelenlegi köztársasági elnök, Áder János ötéves hivatali ideje 2017 májusában jár le.

Az államfői rendszer átalakításának terveiről szóló hírek már sokszor felmerültek, de a Fidesz vezetése rendre cáfolta, hogy Orbán Viktornak lennének ilyen elképzelései. Utoljára 2012-ben, Schmitt Pál bukását követően volt szó a prezidenciális rendszer bevezetéséről. Akkor viszont maga Orbán Viktor ismerte el nyilvánosan, hogy a pártvezetés megfontolta a változtatás lehetőségét.

A miniszterelnök 2012-ben, még Áder János kinevezése előtt az igazságszolgáltatás reformjáról tartott beszédében a Kúrián azt mondta: a 2010-es kormányváltás után „nemcsak az volt a kérdés, hogy szükség van-e új alaptörvényre, hanem az is, milyen legyen az ország közjogi berendezkedése”. Azt is mondta, hogy akkoriban erős érv volt az átalakítás ellen, hogy alig néhány hónappal korábban fogadták el az új alaptörvényt, és nem jött volna ki jól, ha alapvető kérdésekben máris módosítják.

Magyarországon a rendszerváltás óta az Országgyűlés választja meg a köztársasági elnököt, akinek így főként protokolláris szerep jut az ország vezetésében. Amennyiben viszont az állampolgárok szavazatai döntenék el, hogy ki legyen az elnök, sokkal erősebb jogosítványai lehetnének.