Két év múlva lesz mobilgát a Rómain

2014.07.10. 15:20

2016 őszére készülhet el a mobilgát a Római-parton, mondta lapunknak Tarlós István. A főpolgármester tegnapi cikkünkre reagált, amelyben megírtuk: az Országos Vízügyi Felügyelőség tanulmánya azt javasolja, hogy a védművet ne közvetlenül a parton, hanem beljebb, a telkek kerítéseinek vonalában építsék meg. Ennek előnye többek közt, hogy kevésbé sérülnek az ártéri erdők.

A kérdés az volt, hogy mobilgátat létesítsenek a parton, vagy beljebb, a Nánási út – Királyok útja vonalon építsenek gátat. Ebből a szempontból tisztázza a helyzetet a tanulmány, mondta a főpolgármester, hozzátéve: követik az OVF ajánlását.

Ez nemcsak azt jelenti, hogy várhatóan elmaradnak a part menti favágások, hanem azt is, hogy a Városháza a tervezési folyamat részévé teszi a tájépítészeti és rekultivációs kérdéseket. Ezek eddig ugyanis kimaradtak, vagy csak általánosságokban szerepeltek a hivatalos tervekben.

Amúgy is át kellett volna tervezni

Nemcsak a most publikált dokumentum ajánlásai miatt kell áttervezni a mobilgátat, hanem törvényi változások miatt is. Megváltoztak ugyanis azok az árvízvédelmi szintek, amelyeknek meg kell felelnie a mobilgátnak. A cél már nemcsak a Római-part, hanem a teljes csillaghegyi öböl védelme, így a Barát-patak és az Aranyhegyi-árok régiójával is foglalkozniuk kell.

A tervek számításai szerint 2015 őszére készülnének el, 2016 első félévében kezdik a munkát. Így 2016 őszére állhat a gát. A költségekről kérdezve a főpolgármester elmondta, hogy ez részletkérdés akkor, amikor mindenképpen meg kell oldani a terület árvízvédelmét.