Kétoldali hallásjavítót ültettek egy siketen született gyerekbe Szegeden

2014.07.10. 12:56 Módosítva: 2014.07.10. 14:06

Először ültették be Magyarországon egy műtéti folyamatban a jelenleg elérhető legvékonyabb, kétoldali hallásjavító implantátumot a Szegedi Tudományegyetemen. A műtétet Rovó László fül-orr-gégész és audiológus professzor végezte a szegedi Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán. A cochleáris implantátum egy 16 hónapos, siketen született kisfiún fog segíteni, akinek minden esélye meglesz arra, hogy hallása ugyanolyan minőségű legyen, mint az ép hallóké.

Az 50 perces műtétet megnézte Zombor Gábor egészségügyi államtitkár is, aki az operáció után bejelentette: olyan törvénymódosításokat kezdeményeznek, amelyekkel kötelezővé teszik az újszülöttkori hallásszűrést. A cél, hogy a korai felismerésnek, és a műtéti beavatkozásnak köszönhetően a siketen vagy nagyfokú súlyos hallásproblémával született gyermekek a társadalom teljes értékű tagjaivá váljanak.

BC5K6456

Fontos, hogy minél hamarabb ki lehessen szűrni a siketen született gyermekeket, mondta az Indexnek a műtét után Rovó László professzor. Ehhez korábban bonyolult vizsgálatsorozat kellett, ma azonban már az újszülött altatása, megzavarása nélkül, pihenési fázisban, fájdalommentesen elvégezhető a vizsgálat.

Ezer csecsemőből átlagosan egy születik nagyfokú halláskárosodással vagy siketen. Náluk érdemes minél hamarabb elvégezni a hallásjavító implantációját. Ez a műtét korábban 3-5 órás volt. Az új eszköz beültetéséhez már nem kell vésni a kopanyocsontot, így kevesebb mint egy óra alatt beépíthető egy oldalra a műszer. A gyermek akár már a műtét másnapján elhagyhatja a kórházat.

Az ép hallású embernél a hanghullámokat a belső fül csigájában (cochlea) található szőrsejtek alakítják elektromos impulzusokká. Ezeket az impulzusokat a hallóidegek veszik fel, majd továbbítják az agy felé. A siketeknél ezek a szőrsejtek nem működnek. Ezt a szerepet veszi át a belső fülbe ültetett eszköz.

A társadalombiztosítás által finanszírozott műtét nem olcsó. A beültetendő implantátumok 5-5 millió forintba kerülnek, a műtét 200-300 ezer forintba. Mint Rovó László elmondta: ez a költség bőven megtérül azzal, hogy a gyermek integrálódhat a hallók társadalmába, és felnőttként sem szorul segítségre, teljes értékű életet élhet.  • Tippek
  • Árfolyam