Megválasztották Kovács Béla jelentéstevőjét

2014.07.10. 19:59 Módosítva: 2014.07.10. 20:04

Tadeusz Zwiefka lengyel néppárti európai parlamenti (EP-) képviselő lesz az EP jogi bizottságának jelentéstevője Kovács Béla mentelmi ügyében - közölte a szakbizottság sajtótitkára.

Egyelőre csupán ezt a tényt jelentették be, így azt még nem közölték, hogy mikor kerül napirendre a bizottságban a magyar EP-képviselő ügye.

Martin Schulz EP-elnök egy héttel ezelőtt a parlament strasbourgi plenáris ülésén adott tájékoztatást arról, hogy a jogi bizottság elé utalták Kovács Bélának, a Jobbik EP-képviselőjének a mentelmi ügyét. A magyar hatóságok Kovács Béla képviselői mentelmi jogának felfüggesztése miatt fordultak hozzá.

A jogi bizottságnak, annak érdekében, hogy az ügyben kialakíthassa álláspontját, joga van az általa szükségesnek tartott további tájékoztatást kérni a magyar hatóságoktól - tette hozzá a parlamenti elnök. A bizottság elé az úgynevezett jelentéstevő által előkészített anyag kerül majd - e jelentéstevő kilétét és megbízásának tényét tették most közzé.

Május 15-én, vagyis tíz nappal a magyarországi EP-választások előtt vált ismertté, hogy Polt Péter legfőbb ügyész három nappal korábban diplomáciai úton az EP-elnöki teendőket akkor is ellátó Schulzhoz fordult, indítványozva, hogy az EP függessze fel Kovács Béla mentelmi jogát. A Magyar Nemzet pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülése szerint a jobbikos képviselő ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést kémkedés gyanúja miatt.

Kovács Béla még aznap sajtótájékoztatón kijelentette: soha nem volt sem magyar, sem külföldi titkosszolgálat tagja, soha nem működött velük együtt, és megkeresés sem érkezett hozzá tőlük. Közölte, határozottan visszautasítja a Magyar Nemzetben leírt vádat. Az EP-képviselő - aki a május 25-i választáson újra EP-mandátumot nyert, visszautasította, hogy az általa vezetett Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége orosz befolyás alatt állna, illetve hogy az oroszok finanszíroznák.

Kovács, mint az EP jelenleg teljes jogú tagja időközben tagságot szerzett az ipari és energiaügyi bizottságban, valamint póttag lett a külügyi bizottságban.

Miután az EP jogi bizottsága kialakítja álláspontját, azt a parlament plenáris ülése elé terjeszti, ahol döntenek majd a Jobbik EP-képviselőjének a mentelmi jogáról.