Múltja miatt leváltják a zsidó hitközségi igazgatót

2014.07.10. 11:03 Módosítva: 2014.07.10. 21:45

Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) vezetője a közeljövőben összehívja a hitközség elöljáróságát, hogy felfüggesszék Schwezoff Dávid, nemrégiben megválasztott ügyvezető igazgatót azután, hogy múltjáról pikáns dolgok derültek ki, írja a Népszabadság.

Ahogy azt az Index is megírta, Zoltai Gusztáv 35 éves utódja katolikus kántor és transzvesztita előadó volt korábban. Schwezoff Dávid a Tudózsidó.com információi szerint Carol Hore Mohn néven lépett fel, többek között az Angyalbárban és a szlovákiai Apollon Gay Clubban.

Schwezoff az Atv.hu-nak nem kívánta kommentálni az értesülést, szerinte a megjelentek a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) tisztújítását megelőző kampány részei. Ugyanakkor felhívta az Atv.hu figyelmét a Cantoronline-on megjelent bemutatkozásának utolsó bekezdésére, amiben azt írta, hogy életének egy nyolcéves periódusában olyan világban kereste a boldogulás lehetőségét, ami nem azonos az értékrendjével.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke ezt követően levelet írt Tordai Péterhez, a BZSH elnökéhez, amiben azt kéri, hogy azonnal hívja össze a hitközség elöljáróit, és a testület függessze fel Schwezoff Dávidot tisztségéből. Heisler szerint a nyilvánosságra került tények Schwezoff múltjáról oly mértékű biztonsági kockázatot jelentenek, ami a milliárdokkal gazdálkodó ügyvezető igazgató tisztségében tűrhetetlen.

Heisler a Népszabadságnak azt mondta, hogy Schwezoff olyasmiket hallgatott el a közgyűlés elől, amelyek zsarolhatóvá teszik, és nagymértékben veszélyeztetik a hitközség további működését. A lap egyébként úgy tudja, hogy a múlt heti közgyűlési ülésen a jelöltek beszédei után szavazás következett, kérdéseket nem lehetett feltenni, tehát az sem derülhetett ki, hogy a küldöttek milyen mértékben voltak tisztában Schwezoff múltjának részleteivel.

A küldöttek számára készült bemutatkozásában ugyanakkor szó sem volt ilyesmiről, magát azzal ajánlotta, hogy pénzügyi területen és szervezetfejlesztésben szerzett évtizedes vezetői tapasztalatait kívánja kamatoztatni a poszton.

A Népszabadság úgy tudja, hogy Schwezoff indulni kívánt a Mazsihisz ügyvezetői igazgatói posztjáért is. A csütörtök délutáni választáson a botrány miatt esélyessé lép elő Kunos Pétert választották meg a Mazsihisz elnökévé. Kunos a BZSH számvizsgáló bizottságának elnöke, az Agrobank volt vezetője, aki a BZSH-ban alul maradt Schwezoffal szemben.

Frissítés: A Tudózsidó.com újabb hírt robbantott Schwezoffról, aki úgy tűnik, hogy egy időben az evangélikus vallás iránt is érdeklődött. A most publikált fotó alapján 2001/2002-ben ugyanis az Evangélikus Hittudományi Egyetem lelkészképzőjére is járt.