Bonifác
10 °C
16 °C

Nem fertőzött a Balaton vize

2014.07.10. 11:33

A Balaton vízminősége kiváló, a júniusi, balatonfüredi úszóverseny utáni megbetegedéseket lokális szennyeződés okozta - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Az ÁNTSZ közleményében kiemelte: lezárták a vizsgálatokat az úszóverseny után tapasztalt betegségekről. Az Országos Környezetegészségügyi Intézetben elvégzett elemzések igazolták a humán calici vírus jelenlétét, de azt is megállapították, hogy a szennyeződés szűk területet érintett. A fertőző forrás felderítésére még tartanak a járványügyi vizsgálatok.

A strandok üzemeltetőinek kötelessége, hogy rendszeresen ellenőrizzék önellenőrző vizsgálatokat végezzenek. A víz minőségét és a strandok higiénés állapotát az egészségügyi hatóság is figyeli. A nem kijelölt fürdőhelyeken fürdőzést a Balatonon sem javasolja az ÁNTSZ, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik.

A június 21-i, a magyar úszás napja keretében rendezett balatonfüredi nyíltvízi úszó Európa Kupa-verseny, illetve a csaknem 3500 amatőr és profi sportoló részvételével megtartott Samsung Olimpiai Úszófesztivál után többen megbetegedtek. Az olimpiai bajnok Risztov Éva mellett a verseny férfi győztesét, Gyurta Gergelyt is kórházba kellett vinni.

A Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézetének hidrobotanikai osztályvezetője, Présing Mátyás június 24-én a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: a népegészségügyi szolgálat a rendezvény előtt két nappal vett minta alapján versenyre alkalmasnak ítélte a vizet, ám ez alatt a két nap alatt is bármi történhetett. Nagy partszakaszról van ugyanis szó, ahol tömegek fordulnak meg és intenzív a fürdőélet.