Az NVI vizsgálja, hogy miért az utcán darálják le a szavazólapokat a VIII. kerületben

2014.07.11. 12:19 Módosítva: 2014.07.11. 15:18

A VIII. kerületi önkormányzat közelében, a Vajdahunyad utcában egy teherautón semmisítettek meg szavazólapokat – írja a Hvg.hu. 

A lap szerint egy munkatársuk vette észre a szokatlan jelenetet, és le is fotózta. Amikor megkérdezte, hogy tényleg szavazólapokat darálnak-e le, megerősítették neki, de további kérdésekre nem válaszoltak. A Hvg.hu és az Index is kereste a VIII. kerületi önkormányzatot, de még nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Így egyelőre azt sem lehet tudni, hogy az áprilisi országgyűlési vagy a májusi EP-választási szavazólapokat semmisítették-e meg, de mindkettő helytelen lenne. A választási törvény szerint ugyanis az országgyűlési választás szavazólapjait már július 7-én le kellett volna darálni, az EP-választását pedig augusztusban kell csak megsemmisíteni.

Pálfy Ilona, az NVI elnöke kedden úgy nyilatkozott, hogy több mint 16 millió szavazólapot (egyéni, listás, nemzetiségi) és az ajánlóíveket kellett megsemmisíteni a határidőig. Ez a helyi irodákra van bízva, de az NVI mellett több választási iroda is a tököli börtönben működő papírkereskedelmi állami céget választotta.

Frissítés: Az NVI főosztályvezetője, Listár Dániel kérdésünkre közölte, hogy tájékoztatást kérnek az illetékes választási irodától az üggyel kapcsolatban. Mint Listár közölte,

a törvény nem szabályozza a megsemmisítés folyamatát, de olyan körülmények között kell elvégezni, amelyek garantálják a biztonságos eljárást.

Kérdés, hogy a nyílt utcán, egy teherautó platóján végzett darálás elég biztonságos-e. Mint ahogy az is, hogy melyik választás szavazólapjait semmisítették meg ily módon, ugyanis Listár kérdésünkre megerősítette, hogy

az országgyűlési választás esetében július 7., az európai parlamenti választás esetében augusztus 25. a határidő. Az illetékes választási irodák felelősek a választási iratok jogszabályoknak megfelelő módon történő megsemmisítéséért.