Már csak két beteget kezelnek lépfenével kórházban

2014.07.11. 14:12

Már csak két beteget kezelnek lépfenefertőzés gyanújával a debreceni Kenézy Gyula Kórházban - közölte a kórház szóvivője pénteken az MTI-vel.

Szentgyörgyi János tájékoztatása szerint a többi beteget a hét folyamán jó általános állapotban hazaengedték. A még kórházban lévő két beteg a szükséges antibiotikum-kezelés befejeztével, várhatóan a jövő héten hagyhatja el a kórházat.

Hétfőn a Jász-Nagykun-Szolnok megyei tiszti főorvos is azt mondta, hogy a lappangási időket figyelembe véve már nem várhatók újabb megbetegedések a lépfenefertőzés miatt Tiszafüreden vagy a környező településeken.

A Nébih közben lokalizálta a lépfene forrását, úgy vélik, hogy a Tiszafüreden korábban lezárt legelőhöz közel eső feketeréti nádas lehet a lépfene-megbetegedések lehetséges forrása.
A hivatal szerdán kiadott közleményében tudatja, hogy  a nádas környékére a hatóságok legeltetési tilalmat rendeltek el, az országos főállatorvos pedig – preventív jelleggel kiterjesztette a megelőző vakcinázás területét.

A nádashoz két, lépfenére utaló tünetekkel elhullott szarvasmarha vezette a hivatalt. A két állat két különböző telepen élt, az állományok közti kapcsolódási pont pedig a közeli nádas lehet. Attól azonban nem kell rettegni, hogy az asztalunkra fertőzött hús kerül: egyfelől ugyanis a lépfene-baktériumok hő hatására azonnal elpusztulnak, másfelől pedig a két érintett hústelepről hetek óta nem szállítottak ki húst.

A Nébih arra is felhívja a figyelmet, hogy a nádasban történő tartózkodás önmagában nem jelent egészségügyi kockázatot, szóval az arra tévedőknek nem kell orvoshoz rohanniuk.