Továbbra sem iható a víz az öt mátrai településen

2014.07.11. 12:09

A szolgáltató megtette a szükséges intézkedéseket a szennyeződések megszüntetésére az öt mátrai településen, de amíg a vett minták nem igazolják a beavatkozás eredményességét, az ivóvíz nem fogyasztható – közölte az Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. pénteken az MTI-vel.

Szerdán jelentették be, hogy szennyeződés miatt csak forralás után iható a vezetékes ivóvíz öt hevesi településen: Parádon, Bodonyban, Mátraballán, Parádsasváron és Mátraszentlászlón. Kólifertőzéshez köthető megbetegedés eddig nem történt a térségben.

Az ÉRV Zrt. közleményében azt írta: „Megtörténtek a műszaki beavatkozások közkifolyók szennyeződések megszüntetésére és folyamatban van az intézkedések hatékonyságát igazoló vizsgálatok elvégzése." Mintákat vettek, hogy ellenőrizhessék a beavatkozások sikerességét.

Az ÉRV Zrt. szerint a szennyeződések fő oka a közkifolyók – esetlegesen tájékozatlanságból eredő – nem megfelelő használata, illetve a szinte egyáltalán nem történő használata. Ahogy korábban írták: „Az esetek kivizsgálása közben egyre több az arra utaló jel, hogy a problémát a közkifolyók rendszertelen, illetve nem megfelelő használata okozta, de a gondatlanság mellett továbbra sem zárható ki a szándékosság. Egyes jelek arra utalnak, hogy akár szabálytalan módon előfordulhatott például kerti medence töltése is az adott közkútról."

Kiemelték, hogy az öt településen egyszerre jelentkeztek a problémák, a környező településeken azonban nem találtak szennyezett mintát, ami azt jelzi, hogy helyi szennyeződés alakulhatott ki. Az öt hevesi település lakóinak lajtos kocsikból és zacskózva is biztosítják az ivóvizet. Azokon a helyeken, ahol közvetlenül a parádsasvári forrásokból kapják a vizet (ilyen például a parádsasvári kastélyszálló), fogyasztható a víz.

A kólibaktérium gyomor- és bélfertőzést, erős hasmenést okoz, de bizonyos törzseivel való fertőződés ennél súlyosabb következményekkel járhat.