Ekkora leckét demokratáknak még nem adtak fel

2014.07.12. 19:28
Csodálatos nap volt ez minden demokratának.

Valaki feltart egy “Cigányozás helyett baloldali megoldást!” feliratú kartont a tömeg közepén. Az emberek azonnal nekiesnek, a papírt kitépik a kezéből, széttépik. A férfit többször megütik, hátulról megrúgják, majd a rendezvény szervezői megfogják és kirángatják, ahol aztán a rendőrök igazoltatják. Milyen párt rendezvényén vagyunk?

Nem, nem találták el, nem a Jobbikén, ez Gyurcsány Ferenc és a DK rendezvénye a Batthyány-örökmécsesnél, amely az Ellenállás Napja címet viseli. A név az Orbán-rezsim elleni ellenállást jelenti.

Pásztor Albert, a baloldali pártok miskolci főpolgármester-jelöltje, Eörsi Mátyás a DK politikusa és Gyurcsány Ferenc kőkeményen feladták a leckét a demokratáknak ezzel a cigánybűnözős − hard-demokrataiul romabűnözős − üggyel. Pedig olyan demokratikusan indult ez a nap is. Fél négyre már körülbelül 7-800 demokrata gyűlt össze a téren, akkor még leginkább szétszóródva a tér szélein, árnyékot keresve maguknak. Aztán, ahogy nőtt a Szabadság Kávéház épületének az árnyéka - szerencsés irányba - egyre közelebb húzódtak a Demokratikus Koalíció színpadához, ahol először két demokrata lépett fel: Balássy Betti és Varga Feri, bárkik legyenek is ők.

Úgy tűnt, már a szórakoztató műsor is az Orbán-rezsimről fog szólni: Varga megkérdezte a tömeget, hogy tudják-e, hogyan lesz valaki milliomos, majd multimilliomos? Hiába tippelték többen is a tömegből, hogy úgy, hogy Orbán Viktor szobatársának vagy szülőfalujának polgármesterének kell lenni, a válasz sajnos az volt: zenésznek kell menni. Majd belekezdtek a multimilliomos dzsesszdobos című számba. A műsor alatt már gyülekeztek a színpad mögött az ismert demokraták: Suchman Tamás, Debreczeni József, Vadai Ágnes, Kunhalmi Ágnes, Kerék-Bárczy Szabolcs, Gyurcsány Ferenc és Eörsi Mátyás.

Első felszólaló rögtön Eörsi Mátyás, a neves demokrata volt, aki a napokban az ATV-n öntött olajat, a korábban cigányozó Pásztor Albert által rakott cigánybűnözés-tűzre. Arra számítottam, esetleg szóba hozza a dolgot, esetleg megmagyarázza, hogyan, s miként értették félre szavait, de ma a romabűnözés szó helyett egy másikat vezetett be a demokratikus köztudatba: a respektust. A respektust vissza kell szerezni a munkaadónak, a kisebbségeknek, de vissza kell szerezni a munka és a tudás respektusát is. „Haza csak ott van, hol respektus van” − mondta Eörsi, majd elmondta, mi az ellenállás leghatékonyabb formája: „Nevessük és nevettessük ki Orbánt!” Eörsi után Kerék-Bárczy Szabolcs, a volt MDF-es demokrata beszélt, talán fáradt lehetett, nem igazán kapta el a fonalat, még Gyurcsány is mintha ásítozott volna közben.

Majd jött Kunhalmi, a szocialisták új budapesti demokrata elnöke, aki Budapest rohadásáról beszélt, de körülbelül ennyit hallottam, mert jött Gulyás Márton, a Krétakör aktivistája, és felemelte azt az ominózus “Cigányozás helyett baloldali megoldást!” táblát. Mint a vércsék csaptak le rá és a táblácskájára a demokraták, szinte foggal tépték  szét, majd a rendezők kirángatták a tömegből. A kedvesebb demokraták csak a picsába, a morcosabb demokraták az anyjába küldték el. A harcosabb demokraták pedig megütötték és megrúgták, de volt, aki égő cigarettát dobott a hátizsákjába.

Gulyás szerint az etnikai kártya kijátszása nem old meg semmiféle problémát, és az elfogadhatatlan, hogy statisztikai romabűnözésről beszéljen egy párt. Gulyáson kívül volt még néhány demonstráló, akik szintén papírokat tartottak a kezükben olyan feliratokkal, mint pl: ‘Zsidózó jelöltetek is lesz?'. Őket is folyamatos inzultus érte, őket is elküldték mindenhová.

Szarvas Koppány Bendegúz, a majdnem DK-jelölt ifjú demokrata felajánlotta Gulyásnak, hogy menjenek oda Eörsi Mátyáshoz és beszéljék meg személyesen a problémát. Ebből végül nem tudom lett-e valami, de az biztosan lassította a folyamatot, hogy a rendőrök Gulyást igazoltatták.

És párhuzamosan ezzel a jelenettel Gyurcsány Ferenc, a demokraták demokratája beszélt, aki szerint kell, hogy hallja Orbán a demokratikus sokaság hangját: Itt vagyunk!

Lehet, hogy ellenzékben vagyunk, de a valóság nem lehet ellenzékben!

− mondta, majd Eörsi helyett is reagált az utóbbi napok általuk bedobott témájára, a cigányozásra. Gyurcsány szerint sokfélék vagyunk, és nem lehet csak úgy megkülönböztetni minket, hogy magyarok és cigányok: „Hol jobban értjük egymást, hol kevésbé. Nem könnyű együtt élni.”

Én iszonyatos erővel keresem, hogyan lehet mondani az igazat, a valódit, és közben meg nem bántani senkit. Nem állítom, hogy ez mindig sikerül. És azt sem állítom, hogy sikerült a kollégáimnak, barátaimnak.

Ennek ellenére Gyurcsány szerint nem a szavakkal van a baj, hanem a gonoszsággal. „A botlást elfogadom, a bűnt nem” − mondta és hozzátette, hogy meg kell találni a megfelelő szavakat. Mert a problémák megoldásának egyik akadálya − a kölcsönös empátia hiánya, és az ítélkezés mellett − a megfelelő szavak hiánya: „Legyen meg a tévedés esetlegessége is, ha az jóhiszeműségből ered és nem rosszindulatú megbélyegzésből. Felelősek vagytok a szavaitokért és mondataitokért.”

Majd kedvenc témájáról, a szenvedélyről értekezett még egy rövidet: „Muszáj szenvedéllyel szeretni! Emlékeztek-e még az utolsó nagy szerelemre? Nincs szerelem szenvedély nélkül. Nincs hazaszeretet szenvedély nélkül. Langyos, csendes, kimért mondatokkal nem lehet. Aki nem mer felháborodni, az nem tud szeretni."

Gyurcsány szerint nem elegendő, ha Orbán megy. El kell mennie mindannak, amit ő megtestesít. Nem Orbán ellen, hanem egy gondolkodás, egy mentalitás, egy kultúra ellen kell küzdeni. „Könnyebb elküldeni egy kormányt, mint milliókat meggyőzni" − zárta beszédét. Ezután a demokraták nagy része átsétált a Szabadság téren épülő német megszállási emlékműhöz, ahol Vadai Ágnes beszélt még egy kicsit.

UPDATE 1: Gyurcsány Ferenc a Facebookon reagált a Gulyás Mártont ért inzultusra: „Gulyás Mártonnak igaza van -baloldali megoldásra van szükség- és ha ezért bántódása esik, akkor vele vagyok szolidáris, nemcsak én, hanem a DK is. Végtelenül sajnálom, ha inzultus érte, azokat pedig akik bántották elítélem, és jó ha tudják, mi nem ilyenek vagyunk. És mintha nem is jó helyen keresnék a helyüket."

UPDATE 2: A Demokratikus Koalíció sajtóközleménye szerint Gyurcsányék azt feltételezik, hogy Gulyás Márton az Együtt-PM-mel közösen, szándékosan megtervezte ezt a provokációt. Akkor tehát mégegyszer: Gulyás és az Együtt-PM megtervezte, hogy a demokraták habzó szájjal essenek neki, és más a cigányozás ellen demonstráló embernek.

UPDATE 3: Az Együtt-PM visszautasította a DK provokációra vonatkozó gyanúsítását, és azt mondta, hogy nincs közük a Demokratikus Koalíció szombat délutáni rendezvényén történtekhez.

UPDATE 4: Szarvas Koppány Bendegúztól kaptam levelet, amiben azt írja, Gulyás Márton végül talákozott Eörsi Mátyással, aki elmondta Gulyásnak, hogy nincs cigánybűnözés és sajnálja, hogy az Atv-ben rosszul fogalmazott.